Доброволци възраждат киносалона във видинското село Кошава

Доброволци възраждат киносалона във видинското село Кошава

На 11-и и 12-и юли доброволци се събраха във видинското село Кошава по програмата „С ръце за село“, за да подпомогнат разчистването и обновяването на селския киносалон. Кампанията е част от платформата „Фабрика за идеи” и е продължение на проведената през предходни години „Резиденция баба”, за която вече сме ви разказвали в статията „Как Резиденция Баба отговори на нуждите на възрастните хора и техните домакини в Северозапада”.

Инициативата е по идея на жителите на селото и е подкрепена от кметството и местното читалище „Съзнание 1928”.  Материалите и инструментите за ремонта на някогашния киносалон са осигурени от кметството. Доброволците, които наброяват над 10 човека, са както от видинския регион, така и цялата страна.

„Мина изключително добре. Разчистихме голяма част от салона, махнахме стари седалки и други вещи. Повечето хора са от София. Много сме мотивирани. Организацията е добра и сме впечатлени от усилията и личния пример на кмета – Венелин Венелинов. Най-ценното е общуването с местните. Повечето доброволци са настанени при хора от селото, което е цяло щастие, особено за възрастните хора”, разказа Волен Антов – доброволец от град Видин.

Киносалонът на село Кошава е построен през 70-те години и е бил вторият по големина в област Видин. Не се ползва от средата на 90-те и е в изключително лошо състояние.

Относно автора

Белла Антова

Дете на Северозапада, което след една декада отсъствие от родния си край се завръща и от 2020 г. му се посвещава изцяло. Част е от „Sтетика“ - платформа за събития, благодарение на която се среща с изумителни същества. Вярва, че Видин е паралелна реалност и кани всеки да я опознае. Търси местни впечатляващи истории или просто преразказва ежедневието, защото е вълнуващо, колоритно и специфично.

Прочетете и другите материали на автора тук