Георги Кючуков: Стендъп комедията запълни една празнина в българската култура и сцена

Георги Кючуков: Стендъп комедията запълни една празнина в българската култура и сцена

След близо три месеца почивка Георги Кючуков и неговото комеди шоу отново ще гостува в любимия ни “The Hub”. Ден преди това говорим с него за началото и историята на стендъп културата и сцената в България, защо стендъп комеди жанра се превърна през последните няколко години в едно от най-търсените изкуства в страната и как смеха може да помогне на важни каузи.

Разкажи ни за началото на Стендъп Комеди жанра и откога има сцена за това изкуство в България?

Стендъп комедията и този начин на развлечение не бяха особено добре познати в страната до началото на 2011 г. Първите години стендъпът включва предимно участия на комедианти на малки сцени. Това обаче се промени и едва няколко години по-късно, от 2015 г. може да се каже, че стендъп комеди жанра все повече набира популярност. 

Има ли вече в странара има ли стендъп комеди култура и търсене?

Да, вече има и сцена, и търсене. В момента обикаляме цяла България и имаме участия почти навсякъде. Стендъп комедията е в подем, който заради пандемията беше временно забавен. Смятам че тепърва ще настъпва и през следващите четири и пет години стендъпът ще бъде едно от най-търсените изкуства в България. Хората имаха нужда от стендъп комедия и подобен тип забавление. Това до скоро беше една празнина в културата, която имаше нужда да бъде запълнена. 

На какво отдаваш този интерес?

Стендъпът е изкуство, което носи позитивни емоции на хората в една приятна и непосредствена обстановка. Другото е важно е интимността на преживяването. За тази интимност предразполага самата обстановка – приглушена светлина, питие в ръка. Помага и това, че голяма от нашите истории са преживени от публиката. Ние просто ги разказваме, а хората се асоциират с тях. 

Как започна твоя стендъп път и кариера?

Започнах преди четири години със стендъп комеди турнир за аматьори от цяла България. Спечелих турнира и станах национален шампион, а до тогава дори не се бях качвал на сцена. Материалът, с който се представих, измислих едва час – два часа по-рано. След турнира ме поканиха от групата Inside Joke Stand Up Comedy и започнахме да развиваме стендъп културата в България. Стигнахме много високо ниво, но заедно имаме потенциал да направим още много за развитието на стендъпа. 

Има ли по-голям интерес към ваши събития в по-малките градове и населени места където избора и разнообразието на културни и развлекателни събития е значително по-малък?

Хората в по-големите градове като София и Пловдив имат голям избор от събития и донякъде са пренаситени. Да, може би в по-малките места публиката трябва да чака малко повече заради сравнително по-ограничената програма, но и там хората имат желание да се случват неща. И извън големите градове имат голяма нужда от това, което правим и ние се стремим да запълним тази нужда и да дадем най-доброто от себе си. Нашата публика е интелигентна и достатъчно добре разбират кое е качествено и кое не е. Независимо дали има малко или повече събития ако се направи качествен продукт хората няма как да не го оценят. 

Има ли теми табута в стендъп комедията? Вие лично имате ли теми, които избягвате?

Не, в стендъп комедията няма табута. Това е жанр, в който  всеки може да говори всичко. Различните автори си има свой хумор, истории и послания.  Като цяло не желаем да говорим за политика. Аз лично смятам, че твърде много се говори за политика и не съм фен на политическите шеги. 

Участвате в доста каузи и благотворителни събития. Как стендъпът подкрепя каузи? Смятате ли, че смеха може да помогне и да засегне по-сериозни теми, които хората по принцип избягват. Това работещ модел ли е?

Да, подкрепяме много каузи и смятаме, че чрез нашия хумор, чрез забавното и разчупеното, може да предадем много по-бързо каузите и посланията на аудиторията ни. Трябва да има такива неща. Чрез хумора има шанс хора, които не се интересуват от подобни неща, да застанат зад дадена кауза и да обединим повече хора.  

Какво могат да очакват хората този петък в The Hub?

Могат да очакват от мен супер много енергия след близо три месеца почивка. Ще представя както класически неща, така и нови, които искам да изпробвам в Монтана за пръв път. Смятам, че ще се получи една готина вечер и ще усетят нещо позитивно след толкова месеци на страх и притеснения и да им тръгне уикенда ударно. Участията ни  в The Hub станаха една хубава традиция и хората са доволни.

Имате ли планирани участия в други градове в Северозападна България освен в Монтана?

До този момент сме имали участия само в Монтана, но се надяваме да достигнем и до други места в Северозапада. Отворени сме за покани. 

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като Експерт Комуникации в редица екооорганизации. Вярва, че да се опазят природните ни богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а затова е необходимо общуване и по-ефективна комуникация с по-широк кръг от хора. Корените й все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. В Призни се надява да намери вдъхновение за промяна, надява се сайтът да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, техния дом, работно място, градината, гората и планината до нас.


Още новини