Гората.бг предоставя 10 000 дръвчета на врачани

Гората.бг предоставя 10 000 дръвчета на врачани

Добрите новини свързани с природата продължават. След като преди време гражданите на Видин получиха 2300 дръвчета от Гората.бг сега и врачани имат повод да се зарадват – тази събота 10 000 фиданки ще бъдат раздадени на желаещи да ги засядат, предаде dnews.bg. Събитието ще се проведе тази на 10-и април (събота) от 10:30 ч. Ето какво споделиха и организаторите:

„Така заедно ще се доближим до целта ни от 3 млн. дървета в България до 2025 г. (вече сме засадили 1,3 млн.) и ще направим Враца и областта по-зелени, красиви и чисти. Ще помогнем и на пчелите с медоносни дървета, на хората – с плодни.

От 10:30 ч. Ви чакаме на локация, която ще уточним утре. (вероятно паркинг пред стадион „Христо Ботев”)

Ще даряваме – липа, сливи, кайсии, праскова, борове, дъбове, липи, арония, питомни кестени, акация и др.”, пишат организаторите в социалната мрежа.

Повечето фиданки са 40-90 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, плодните дървета не са облагородени (подложни са). Размерите варират, има и такива до 2 м.

На място хората ще получат инструкции за съхранение, засаждане и грижа. Мероприятието е съгласувано и с община Враца.

С оглед на епидемичните мерки и разпоредбите на МЗ, ще спазваме строги правила – всички задължително ще бъдат с маски, ще осигурим еднопосочно движение, ще спазваме разстояния между хората, както и ще позволяваме събиране на до 14 души, уточниха организаторите.

Ако си носите използвани, но здрави найлонови пликове/малки чували, допълнително ще помогнете на природата.

Благодарим Ви, че засаждаме бъдещето заедно!”

Правилата

Всички участници в кампанията, които получат дръвчета трябва да спазят и редица правила, които са споделени от организаторите:

  1. Ще извършите засаждането на фиданките законно и на подходящи за дървесния вид места, съобразявайки се с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за горите и всяко приложимо законодателство, в това число и общински наредби за градска среда.
  2. В градска среда ще засаждате само с разрешение от общината и без плодни дръвчета.
  3. Ще положите максималната грижа, с цел оцеляването на колкото се може повече дръвчета.
  4. По никакъв начин няма да продавате предоставените дръвчета.
  5. Предоставените дръвчета не са предвидени за финансиране в одобрени проекти, подпомагани от фондове на Европейския съюз, както и по програми.
  6. При възможност ще ни изпратите снимки от засаждането/развитието на дръвечета, като ги качите директно в нашата група Гората.бг – група.
  7. В случай, че приемате дръвчета за други хора се задължавате да ги информирате за волята на дарителя и ще носите отговорност за техните действия или бездействия като за свои.
  8. Ще ни информирате своевременно за всичко важно, което би могло да доведе до нарушаване на закона, добрите практики или ще нанесе вреда на биоразнообразието, природата или хората.
Относно автора

Добри Иванов


Още новини