Из крепостите на Северозапада

Из крепостите на Северозапада

В следващите редове ще ви дадем няколко предложения за исторически забележителности – крепостите в Северозапада. Препоръчваме ви да посетите тези места, тъй като те са съществена част от нашата история.

Археологически разкопки в местност Градище край проход Вратцата край Враца

Предполага се, че Враца е възникнал в района на Градище, като тракийското племе трибали обитавало района от IV в. пр. н. е. Там е открита и римската крепост Валве, както и ранновизантийска базилика със забележителни за времето си размери. До разкопките може да се стигне съвсем свободно.

Кастра ад Монтанезиум в Монтана

Крепостта Кастра ан Монтанезиум се намира в северозападния край на град Монтана на хулма Калето. Тракийското племе трибали населява региона до около I в. пр. н. е. Впоследствие римляни завладяват тракийската крепост и я превръщат в процъфтяващ град. Основни поминъци били рудо- и златодобива, както и земеделието и занаятчийството. След набезите на готите през III в. те построяват Кастра ан Монтанезиум, като в близост са изградени светлища на богинята на лова Диана, както и на Аполон.

Kастра Мартис в град Кула

Крепостта Кастра Мартис е построена по времето на римския император Диоклециан. Останските и се намират в центъра на град Кула. Нейната цел е била да брани пътя между Бонония (днешен Видин) и Сингидунум (днешен Белград). За посещението и няма входна такса.

Средновековната крепост „Баба Вида” във Видин

Крепостта „Баба Вида” е изградена върху римската крепост „Бонония”, което е и старото е име на Видин. Легендата разказва, че някога там живял голям български болярин, чиито обширни владения се простирали от Карпатите до Стара планина. Той имал три дъщери – Видин, Кула и Гъмза. Те разделили неговите владения помежду си и така се появили трите грда Видин, Кула и Гамзиград в Сърбия. Под ръководството на Вина бил изградена крепостта, за да защити поданиците си и в нея доживяла до дълбоки старини. В наши дни „Баба Вида” е част от 100-те нацинални туристически обекта на България. Можете да я посетите между 8:30 и 19:00 ч., а билетът е на цена от 4 лв. за възрастни.

Римска крепост „Калето” в Белоградчик

Крепостта „Клето” в Белоградчик е една от най-добре запазените в страната и е обявена за паментик на културта с национално значение. Римляните използвали естествената непристъпност на Белоградчишките скали за построяването на крепост било нужно изграждането само на две стени. Първоначално тя служела за укритие и наблюдателен пост и не е имала строго отбранителни функции. Крепостта има стратегическо местоположение и по-късно става част от отбранителната система на Римската империя. Тя е част от 100-те нацинални туристически обекта на България. Можете да я посетите между 9:00 и 18:00 ч., а билетът е на цена от 6 лв. за възрастни.

Крепост „Берковското кале” над Берковица

„Берковското кале” е паметник на културата с историческо значение. През 29 г. пр. н. е. крепостта става част от Римската империя, след като са надвити тамошните тракийски племена трибали и дентелети. Римският живот там се свързва най-вече с добива на руда и злато.

До нея има и една приятна пътека, която води до пейки с прекрасна гледка към Берковица и планините наоколо.

Археологически комплекс „Калето” в Мездра

Хълмът, на който се намира комплекса, е естествено защитен. Там можете да намерите римско укрепление от II в., езически култов център от III в. и укрепено селище от IV-VI в. Комплексът е част от 100-те нацинални туристически обекта на България. Можете да я посетите между 9:00 и 18:00 ч., а билетът е на цена от 3 лв. за възрастни.

Относно автора

Лилия Христова


Още новини