Конкурсът „Най-атрактивна снимка с книга“ предизвиква феновете на книгите и фотографията

Конкурсът „Най-атрактивна снимка с книга“ предизвиква феновете на книгите и фотографията

Конкурсът „Най-атрактивна снимка с книга” предизвиква феновете на книгите и фотографията да представят по най-креативен начин любовта си към литературата.  Състезанието се организира  и предоставя възможност на всеки участник да изрази себе си чрез писаното слово, пресъздавайки го визуално посредством фотографското изкуство. Конкурсът и неговите създатели от Сдружение „Книгини” искат да провокират интереса към четенето и ни припомнят, че  книгите могат да са „наше допълнение, наши учители, наши приятели и дори наши съмишленици в преоткриването на себе си и околните”.

Нестандартното и индивидуалното

Конкурсът е насочен към широката аудитория, а снимките трябва да са авторски и с индивидуален почерк. „Към момента получаваме различни по акценти и композиция снимки, така че можем само да гадаем докъде може да стигне въображението на човек. Приветстваме всеки, който желае, да се включи”, споделят организаторите на конкурса. Досега участниците са 19 души, с 22 снимки, като няма ограничение в подадения брой снимки. „Признаваме, че имаме доста идеи в различни насоки, които ежедневно се раждат и едва смогваме да запишем или поне маркираме. Тази идея се роди преди време, когато решихме да изведем да преден план нестандартното и индивидуалното”, споделя Първолета Николова, председател на сдружение „Книгини”.

За целта екипа събира интересни примери от библиофили, откъдето се ражда и тяхната идея за конкурса. Идеята е снимките да са обвързани с врачанския край или да съчетават писаното слово с околната среда. „В действителност, когато една книга е обвързана с определена среда, местност, личност, отбор дори, но представена по оригинален начин, тогава това стимулира интереса и съответно желанието да се прочете въпросната книга”, споделят още организаторите. Не на последно място мотивация се оказва и  „очарованието да виждаш четящи хора и млади, и възрастни, тяхната емоция и послание”.

Книгите и новите тегхнологии – ръка за ръка

Новите технологии често са набеждавани, че са виновни за създаването и възпитаването на нечетящо ново поколение. Oт сдружението обаче се обръщат именно към тях, за да предизвикат по-голям интерес към четенето. „На първо място, винаги и във всичко трябва да има баланс. По отношение на насърчаването на четенето – също трябва да има баланс. Безспорно се намираме в дигитална ера, в която не можем лесно, а и не е нужно, да зачеркнем технологиите, споделят от „Книгини. По думите на Първолета именно новото, интересното, привличащото внимание и увличащото, симулира младите хора и затова не необходимо  да следваме техния ход, за да се адаптираме взаимно и да вървим в една посока. 

„Новите технологии действително са връзка между децата и заобикалящия ги свят. Стига да се използват разумно и с ясна цел, то те в никакъв случай не биха били пречка за каквото и да е. Затова решихме да заложим и да този вид фотоконкурс”, смятат организаторите. 

И въпреки, че днес има различни формати и устройства, с които можеш да прочетеш дадена творба, те не пропускат да отбележат, че най-истинското и неподправеното е да „държиш в ръце книга, да прелистваш страниците и, да усещаш нейния мирис”.

Наградите

Всички участници в конкурса ще получат 10% отстъпка от книжарничка „Извор” – село Челопек/Izvor Bookshop. Авторите на най-сполучливите творби ще получат за награда книга, а техните снимки ще станат част от благотворителна изложба-базар в рамките на откриването на център „Книгини”, в село Челопек, Врачанско. Благотворителната изложба-базар на авторските снимки ще бъде насочена към облагородяването на дворното пространство пред център „Книгини”, както и за цялостно облагородяване на селото в духа на книгата, което включва и идеята ни за поставяне на тематични табели от цитати от книги.  Датата на откриването на център „Книгини” ще бъде обявено и съобразно с нормализирането на обстановката в страната.

Челопек – първото българско село на книгата

Тази инициатива изглежда е само началото на множество подобни и не е странно, че започва от Челопек, защото то е първото българско село на книгата, провъзгласено със този статут от ноември 2019 г. от председателя на Международната организация на градовете на книгата Gunnel Ottersten (Швеция), в рамките на визитата и във Враца и Челопек. „С пълноправното ни членство в организацията придобиваме популярност в световен мащаб, повишава се имиджът на България и в частност Северозападна България. Очакваме също повишаване на туристопотока както вътрешен, така и международен към Врачанския край и развитие на културното предприемачество. Имаме много цели, които тепърва ще осъществяваме”, обобщават от сдружението.

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като Експерт Комуникации в редица екооорганизации. Вярва, че да се опазят природните ни богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а затова е необходимо общуване и по-ефективна комуникация с по-широк кръг от хора. Корените й все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. В Призни се надява да намери вдъхновение за промяна, надява се сайтът да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, техния дом, работно място, градината, гората и планината до нас.


Още новини