Кой хвана кръста в различните градове в Северозапада?

Кой хвана кръста в различните градове в Северозапада?

Враца

39-годишният Георги Кадиев от село Згориград хвана кръста на Богоявление във Враца. Мъжът скочи почти последен, но успя да  вземе  реликвата от водите на река Лева. Това е 6-ото му поредно скачане във водата за богоявленския кръст, като тази година късметът му се усмихва за пръв път. За подарък Георги получи златно кръстче от врачанския митрополит Григорий, който освети кръста, за който скочиха повече от 40 мъже.

На празника, който завърши с тържествено освещаване на бойното знаме на врачанското формирование 54490, а голямото хоро на Йордановден остава като емблема на празника сред дошлите врачани.

Монтана

20-годишният Мартин Миланов извади богоявленския кръст в Монтана. Общо 13 смелчаци се хвълиха във водите на езерото Монтанезиум. Най-младият участник беше на 13 години.

Преди това бе отслужена литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий”, оттам до парка тръгна и литийно шествие.

Тази година към участниците в ритуала имаше изисквание да представят зелен сертификат или отрицателен тест за COVID-19, трябваше да представят също и кръщелно свидетелство.

Видин

Отбелязването на големия християнски празник Йордановден започна с литъргия в категралния храм „Св. вкмч Димитър Солунски”, отслужена от видинския митрополит Даниил.

Десетки видинчани се събраха в Божия дом, за да запалят свещ, да се помолят за здраве и благоденствие и да вземат светена вода. След литургията те се включиха в литийно шествие, което се отправи към градския плаж при крепостта „Баба Вида”. Там видинският владика извърши освещаване на водите на Дунав и хвърли Богоявленския кръст.

Тази година в ритуала по „спасяването” му се включиха четирима млади мъже. Пръв до него стигна Чавдар Славчов, който е директор на Регионалното депо за битови отпадъци във Видин. Той е на 34 години и за пръв път скача за кръста и за пръв път скача за кръста.

Оряхово

Жоро Маринов улови Богоявленския кръст във водите на река Дунав в Оряхово. На организираното събитие, отец Цанко хвърли кръста достатъчно далеч от брега, за да може да се види истинско състезание по плуване между петимата участници. Жоро убедително изпревари останалите и спечели.

Зверино

За шеста поредна година на големия християнски и народен празник Богоявление в най-голямото село в община Мездра Зверино беше извършен ритуалът за спасяване на кръста, съчетан с мъжко хоро във водите на река Златица.

Честването на празника започна с литургия в параклиса „Рождество Богородично” към местния православен храм „Св. Димитър”, отслужена от енорийския свещеник отец Антон Петков. По-сетне от църквата потегли литийно шествие, начело с иконата на Светото Кръщение, хоругви и развети национални трибагреници под звуците на родопски каба гайди.

На път към Долната махала участниците в тържеството на съхранения български дух поднесоха венец пред бюст-паметника на Христо Ботев в кв. Сѝвец, с което почетоха 174-ата годишнина от рождението на поета революционер.

На левия бряг на река Искър отец Антон отслужи Велик Богоявленски водосвет. Сред дошлите да почетат празника бяха кметовете на Мездра и на Зверино Иван Аспарухов и Стоян Петров, жители и гости на крайискърското селище.

Тази година за „спасяването” на Богоявленския кръст се хвърлиха повече от 30 мъже и младежи, родени в Зверино, пременени в народни носии. Пръв до Разпятието стигна 30-годишният строител Митко Ангелов.

По традиция кулминацията на честването беше магическото мъжко хоро, което се изви в река Златица под ритмите на „Песен за Капитан Петко войвода” и на химна за Райна Княгиня „Кой уши байряка” в съпровод на музикантите от гайдарски състав „101 каба гайди” при НЧ „Христо Ботев-1871” – Смолян с ръководител Костадин Илчев (Бай Диньо). Най-малките играо̀рци бяха имениците Йордан Кръстев и Йордан Якимов, на по една годинка и 4-годишният Радослав Бориславов.

Празникът завърши на мегдана, където отново се изви кръшно хоро, на което се хвана мало и голямо.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук