Лидия Каменова – човекът зад фестивала „Здравей, Здраве“ във Видин

Лидия Каменова – човекът зад фестивала „Здравей, Здраве“ във Видин

Фестивалът „Здравей, Здраве“ има 10-годишна история зад гърба си. Първото му издание се провежда в Пловдив, откъде са неговите основатели, на 30 октомври 2010 г. Каузата на организаторите е да се популяризира здравословният начин на живот във всички негови аспекти: физически, емоционален, ментален и духовен. „Здравей, Здраве“ дава трибуна на холистични лекари, консултанти, лектори, терапевти, хора, занимаващи се с психологична помощ, треньори на лечебни двигателни техники.

Видин е домакин на формата за трета поредна година. Виновникът за това е Лидия Каменова, с която си говорим за мисията на фестивала, как той намери почва точно тук и какво я накара да се отдаде на организирането му. Няма да сгрешим, ако кажем, че Лидия е широкоскроен, търсещ човек и за късмет е наша съгражданка. Тя е журналист, бивш директор на телевизия „Видин”, дългогодишен кореспондент на БНТ, сегашен Председател на Училищното настоятелство на ГПЧЕ „Й. Радичков”. Най-вече тя е нетипична за нашите ширини дама – мила, възпитана, изключително деликатна и приветлива, такава която може да те накара да се усмихнеш само за секунди.

Как научи за „Здравей, Здраве“ и какво те накара да се заемеш с организацията му във Видин?

Ще започна с това, че не съм чужда на средите, които проповядват учението на Петър Дънов. Макар да не мога да се причисля към тях напълно, им симпатизирам изключително много. Допада ми тяхната добронамереност, отзивчивост, както и самата философия на Учителя, разбира се. Та именно една дама от Бялото братство във Видин – Снежанка Гечева-Георгиева, ме запозна с фестивала „Здравей, Здраве“. Толкова въодушевено разказваше за него, че нямаше как да не се поинтересувам по-сериозно за какво иде реч.Прочетох доста информация, разговарях с различни хора и  реших, че си струва да му се даде шанс и в родния ми Видин.

Какви са изискванията на създателите за това да се провежда фестивалът извън Пловдив?

Основното им изискване е нещата да се случват доброволно, безвъзмездно, споделено. Т. е. всички лектори се включват на добра воля, както и хората на място, които помагат за организацията. В рамките на събитията има и малки базари, които са единствения евентуален източник на приход, но тук във Видин ние не взимаме такси на участниците. Засега успяваме да покриваме минималните технически и логистични разходи с помощ от съмишленици, както и със съдействието на Община Видин, която ни подкрепя от началото.

Споменахте базар? Какво може да се открие на него тази година във Видин?

Внимателно подбираме участниците. Каним хора, които предлагат здравословни храни, ръчно изработени сувенири от естествени материали или предмети и бижута декорирани с българска шевица. Всички знаем символиката на шевицата и закодираната енергия, която носи. Тази година например в рамките на базара посетителите могат да открият сироп и сладко от арония от местни видински производители, козе сирене от село Ягодово и ябълков сок отново от видинския регион. Много са жените в нашия град, които посвещават времето си на бродерия и използват шевицата като основен елемент в работата си. Техните изделия също откриват място на базара – както и духовна литература, дърворезба и иконопис.

Намирате ли, че в нашия край все още е необичайно да се говори за духовни учения? И ако да, как оцеля такъв „алтернативен“, бих го нарекла, фестивал като „Здравей, Здраве“?

Във Видин отдавна се говори на тези теми. Просто в последните години тук, както и в цял свят се активизира още повече дискусията за нематериалното, за хармонията между дух и тяло, за йогата, за медитацията за нетрадиционната медицина и здравословно хранене. Вярвам, че животът ни уж се улеснява от човешките постижения, но това е измамно, защото стресът и конкуренцията са бясни. Виртуалният свят е нашата ежесекундна свързаност, непрекъсната комуникация, но живеейки в два свята, времето все повече не ни достига. Ето с тези мотиви и въпроси човек пристъпва към духовните знания и практики, за да намери опора, да разбере някои основополагащи истини за живота и да потърси хармония и умиротворение.

Важно е, че все повече хората не се притесняват да говорят за това от страх, че ще бъдат наричани с обидни имена. Напротив – търсят информация, общности, коментират. Фактът, че никъде в Северозападна България освен във Видин не се провежда „Здравей, Здраве“ е показателен. Има публика за подобни теми и практики и тази година очакваме интереса към фестивала да е още по-засилен.

Какви теми и лектори ще могат да чуят посетителите на 17-и октомври?

Традиционно публиката ще може не само да чуе интересни теми, но и да научи полезни практики като дихателни и йога упражнения, фолклорни танци също. Няма как да не спомена Мадлен Алгафари, която открива фестивала с лекция на тема „Защо се разболяваме“. Силно препоръчвам посетителите да чуят проф. док. Николина Огненска, която освен, че ще говори за източната и западната медицина и профилактиката на здравето, ще предложи и изследване чрез квантово-магнитен биорезонанс. Всички теми са любопитни! Все пак фестивала е целодневен и от 09:00 ч. до 18:00 ч. хората могат да посетят няколко лекции в зависимост от интересите им.

Базар, лекции, практически упражнения, пропускаме ли нещо любопитно от третото издание на „Здравей, Здраве“?

Освен изброените, сме предвидили и две работилници – за лотоси и рисуване с кана. Не на последно място трябва да спомена, че откриваме и закриваме фестивала с музика. На 16-и октомври видинчани могат да чуят концерт с класическа музика и произведения на Учителя, а на следващия ден в 18:30 ч. имаме много интересен концерт на Михаела Стойкова и музикална общност „Гаяни“, който ще се проведе на един от шлеповете в река Дунав.

„Здравей, Здраве“ се провежда на 17-и октомври във Видин и е част от честванията за празника на града – Димитровден. Повече за събитието тук.

Относно автора

Белла Антова

Дете на Северозапада, което след една декада отсъствие от него, пак е на родна земя. Търся местни впечатляващи истории или просто преразказвам ежедневието. Защото е вълнуващо, колоритно и специфично.


Още новини