Нулевият отпадък или как да се справим с жегите в дългосрочен план

Нулевият отпадък или как да се справим с жегите в дългосрочен план

Движението за нулевия отпадък или така наречения zero waste, набира популярност и у нас. В тези времена става все по важно за хората да съхраним Земята и природата и да осигурим едно добро бъдеще на нашите деца.

Ставайки свидетели на глобалните климатични промени и зачестяващи горски пожари както у нас, така и по света, осъзнаваме, че трябва да направим промени в ежедневието си. Тази идея може да бъде страшна за някои, тъй като сме свикнали с удобствата на XXI в.

От пластмасовите опаковки до стоките за еднократна употреба, всички тези „навици”, които сме изградили последните 30 години, оказват своят ефект върху климата ни днес. Да, това да не правим никакъв отпадък звучи като една далечна утопия, но според Блажка Димитрова, една от създателките на движението в България, това е един дълъг процес.

„О, да, утопия е! И го потвърждавам, защото нулевият отпадък не е крайна цел, а път, който вървим цял живот. Ти не постигаш еднократно нулевия отпадък и именно в това е очарованието на тази философия и пълното и сливане с хората, които наистина я припознават – тя става част от теб, защото ние не сме съвършени и не е необходимо да бъдем!”

Днес целта ми е да ви запозная с основните принципи, на движението и концепцията за нулев отпадък и как всеки един от нас може да бъде част от промяната!

За да е по-лесно да намалим отпадъците вкъщи, е важно да мислим за 5-те правила на нулевия отпадък колкото се може повече. Кои са те?

  1. Откажи. Всеки ден се опитвайте да откажете това, от което нямате нужда.
  2. Намали. Опитайте се да намалите това, което ви е нужно.
  3. Използвай отново. Използвайте отново всички материали и опаковки, които можете.
  4. Рециклирай. Рециклирайте това, което не можете да откажете, намалите или използвате отново.
  5. Компостирай. Започнете да компостирате органичния си отпадък.

Говоренето за движението и каузата, отстояването на правата ни и борбата ни за едно по-добро бъдеще, може да доведе до огромни последици. Всичко започва с промени на локално ниво като прмер за това е, че на заседанията в община Видин се пие вода само от стъклени бутилки, вместо от пластмасови.

Всичко това може да доведе и до променяне на целия бизнес план на най-големите корпорации и намаляването на въглеродния им отпечатък.

Пътят към това да намалим личния си отпечатък може да бъде труден, но не е нужно да бъдем перфектни. Една от може би най-използваните фрази в движението за нулевият отпадък е „Не е важно един човек да следва стъпките перфектно, а хиляди хора да направят малки стъпки към един по-екологично съобразен живот за да се направи голяма промяна.”

За повече информация и актуални съвети може да се включите в групата  0 Waste BG във facebook, където информацията е съобразена с българския пазар, а въпросите и отговорите са винаги добре дошли!

Относно автора

Карина Василева


Още новини