Образование от разстояние

Образование от разстояние

След като вчера споделихме с Вас културни събития и инициативи, които може да следите онлайн, днес ще споделим и няколко образователни сайта за ученици и такива за популярна наука за по-любопитните.

Понякога кризите и извънредните ситуации могат да подействат като катализатор. Подобна е ситуацията в образованието например. От вчера, 15-и март започна дистанционно обучение за учениците от цялата страна и министъра на образованието и директорите призоваха за проактивно действие.

От днес, 17-и март Националната телевизия, чрез канала си БНТ 2, започва излъчването на телевизионни уроци за начален курс. Редица безплатни и платени образователни платформи също улесняват достъпа до онлайн уроци и могат да са ценен помощник на учители, родители и деца. Издателство „Просвета” даде безплатен достъп до всичките си електронни учебници и помагала. Виртуалните уроци могат да улеснят дистанционното обучение и да помогнат за наваксването на изгубения материал.

Сред най-популярните в страната са Кан Академия на български и Школо.бг.

Вчера иначе платената образователна платформа Уча.се  обяви, че прави сайта си със свободен достъп до 29-и март, като на разположение ще се уроци за ученици от първи до 12-и клас включително. В края на миналата седмица Кан Академия проведе напълно безплатен семинар за обучители, които би улеснил тяхната работа с платформата, като на него се включиха близо 27 000.

Разбира се човек никога не трябва да спира да се учи и може би повечето свободно време е и добра възможност да започнем нещо ново. Множество  възможности за по-големите предлага „Софтуерен университет” на СофтУни, които предлага редица платени и безплатни курсове за  качествено софтуерно образование. От вчера СофтУни реши да се включи в усилията за превенция, като пускна ключови обучения напълно безплатно.

Kaто оставим на страна формалното образование още една платформа предлага интересна информация за любопитните. Благодарение на нея може да обогатим общата си култура и да прекараме няколко занимателни и рационални часа вкъщи благодарение на платформата Ratio. Тя представя любопитни научни сфери на човешки език. Може да видите лекциите на десетки лектори, гостували им през последните години. Само част от темите включват нови знания и любоптини факти за динозаври, квантови компютри, психеделици, активни галактични ядра.

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като Експерт Комуникации в редица екооорганизации. Вярва, че да се опазят природните ни богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а затова е необходимо общуване и по-ефективна комуникация с по-широк кръг от хора. Корените й все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. В Призни се надява да намери вдъхновение за промяна, надява се сайтът да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, техния дом, работно място, градината, гората и планината до нас.


Още новини