Offline Slay Montana vol. 1: събития за здравословен начин на живот

Offline Slay Montana vol. 1: събития за здравословен начин на живот

Миналата седмица ви поканихме на едно различно събитие в Монтана. То обеща да ни подтикне да преразгледаме ежедневните си навици и да отправим критичен поглед към грижите, които полагаме или не за себе си в своето ежедневие. Първото offline събитие на „Slay“ за Монтана определено изпълни своята мисия.

То се състоя на 11 май в хотел „Валор“ и събра 20 участници. Събитието с мото „Помисли за себе си!“ бе организирано от Диана Горанова, треньор по здравословни хранителни навици, постигнала завидни резултати в „Slay Body Challenge“ – програмата, предлагаща на своите участници предизвикателства, които мотивират и подкрепят изграждането на дългосрочни здравословни навици. Освен като треньор на „Slay“, Диана изпълнява своята мисия да помага на хората да живеят по-осъзнато и чрез своето студио за здравословни десерти и напитки в Монтана, наречено „Level up“ (от англ. „ниво нагоре“).

За да разпространи информацията и полезните практики и да помогне на повече хора да преминат на следващото ниво в грижата за себе си, тя организира поредица от събития, обединени от една концепция – здравословен начин на живот. Ще ви споделя и кога да очаквате следващото събитие, но преди това нека ви разкажа как протече първото.

Залата ни посрещна в уютна обстановка, където още с пристигането организаторката ни предложи вкусна и здравословна подкана да помислим за себе си с десертите и напитките на „Level up Studio“.


Телесни показатели разкриват състоянието на организма

Програмата на събитието започна с измервания с Body scan уред – технология за телесно анализиране, благодарение на която всеки участник се запозна с настоящото състояние на тялото си.

Чрез биоелектрично измерване уредът отчете любопитни показатели:

Body Mass Index (BMI), в превод „индекс на телесната маса“ – биологичен показател, определящ дали теглото ни е под или над нормата;

Мазнини – интересен факт е, че процентът на основните телесни мазнини за жените е по-голям от този за мъжете, поради нуждите на раждането и други хормонални функции. Завишените телесни мазнини обаче са важен критерий за редица здравословни рискове;

Водното съдържание в тялото, изразено като процент от общото тегло, показващо дали приемаме нужното ни количество вода за правилното протичане на жизненоважните физиологични процеси или тялото страда от недостиг, при което автоматично включва защитния механизъм да задържа вода;

Мускулната маса, така важна за поддържане на костната ни структура, която действа като двигател, използващ енергия и задвижващ метаболизма;

Костна плътност, показваща здравината на костите ни – тъй като тя намалява с годините по естествен път, информацията може да ни помогне да предотвратим редица здравословни проблеми;

Basal Metabolic Rate (BMR) – в превод „базов метаболитен ритъм“ – любопитен показател, посочващ количеството енергия, изразходвано от организма ни за поддържане на основните жизнени функции в състояние на покой, т. е. колко калории изгаряме, без да извършваме физическа активност;

– Степента на наличие на опасните и скрити от погледа ни подкожни и висцеларни (около вътрешните органи) мазнини, за натрупването на които килограмите ни не са показател, т.е. при слаби хора те също могат да бъдат завишени;

– И нещо изключително интересно: на база измерванията уредът посочи на всеки неговата метаболитна възраст, т.е. годините ни според бързината, с която тялото ни преобразува поетите с храната калории в енергия.


Измерване с
Body scan уред можете да си подарите при Диана в „Level up Studio“. Услугата е на стойност 25 лв., като желаещите да се включат в дългосрочно предизвикателство на „Slay“ ще получат 20 лв. отстъпка при измерването.

Цифрите говорят

Специален гост на стартовото събитие „Offline Slay Montana“ бе треньорът по здравословно хранене и Spinning инструктор Гюлджан Джебирова (Джани), която се е посветила да помага на себе си и другите да подобряват по естествен път своя начин на живот и външния си вид в името на най-важното – здравето.

Джани започна изключително интересната лекционна част на събитието, предоставяйки ни таблици и подробно обяснение на показателите, с помощта на които всеки успя да разчете своите данни. Разясненията ѝ превърнаха цифрите в ценен източник на информация, разказващ историята на нашето тяло отвътре.

Отчетеното бе на места очаквано, на други – много изненадващо, за едно обаче бяхме единодушни: всеки от нас отбеляза поне един показател, за подобряването на който има нужда да поработи. Как? Това ни разказа лично самата организаторка на събитието.

В грижата за тялото чудесата започват отвътре

С интересен подход Диана ни подтикна да осмислим своя режим – показа ни признаци на небалансиран хранителен план и ни остави сами да ги разпознаем при себе си. Както и се очакваше с оглед на забързаното ни ежедневие, припознавания имаше. Лекцията продължи с нагледно представяне на вредата от пропуснатата закуска или въглехидратна такава. През своята изключително вдъхновяваща лична история, белязана от много трудности, а след това и от блестящи резултати, Диана ни разказа за предизвикателството на „Slay“ за изграждане на здравословни и трайни навици. Много интригуващи бяха споменатите от нея стратегии за увеличаване на активността и коригиране на хранителния режим в съответствие с нуждите на организма ни.

Диана ни разказа и за практическите насоки на програмата „Slay Body Challenge“, включващи:
– примерно балансирано меню за деня;
– полезни здравословни продукти;
– сутрешна рутина за повече спокойствие и продуктивност;
– ежеседмични готвения на живо по здравословни рецепти, предназначени не да натоварят, а да облекчат натоварения ни график;
– ежедневни сутрешни и вечерни тренировки на живо в домашни условия, както и такива на запис за улеснение;
– и най-хубавото – възможността да станем част от общност, в която взаимно да се мотивираме, подкрепяме и съветваме по лично изпитани и работещи начини.

Чудесен подарък за всички участници бяха ваучерите за отстъпка при включване в предизвикателство на „Slay“.

Ценно осъзнаване, които получихме на събитието благодарение на нашия гост лектор Джани, бе, че чрез подобряване на навиците в базовите дейности: хранене, сън, движение, управление на стреса, подобряваме автоматично и своите капацитети – концентрация, памет, имунитет, способност за възстановяване, наличие на енергия, усещане за хармония, проява на креативност.


В какво постоянстваме?

Ние всички сме постоянни в нещо и имаме изградени навици. Въпросът е дали те подкрепят начина на живот, който искаме да водим. Това ни научи изключително полезната лекция на Джани за циркадния ни ритъм (вътрешния часовник на тялото ни, който организира естествения цикъл на биологичните процеси в организма). С нея поговорихме за един истински феномен в нашия живот, благодарение на който оставаме физически и психически здрави и ежедневно се възстановяваме, подобряваме когнитивните си функции и регулираме теглото, хормоните и емоциите си, а именно – сънят.

Джани ни разкри една мистерия, пред която вероятно всеки се е изправял: защо понякога след кратка дрямка се събуждаме освежени като след дълбок сън и защо дългото спане не винаги ни дава усещане за пълноценна почивка. Разковничето? Открихме го във фазите на съня. Лекторката повдигна още важни въпроси около навиците ни, с които ни разкри, че съществува по-тясна връзка между качествения сън и общото благосъстояние на организма ни, отколкото сме си представяли, след което ни даде ценни съвети за постепенно въвеждане на малки, но устойчиви промени.

Очаквайте следващото събитие от поредицата „Offline Slay Montana“ на 27-и юни от 18 часа в хотел „Валор“. За подробности следете нашата страница.

А дотогава: не забравяйте да се грижите добре за себе си ежедневно, защото малките навици, които успеем да подобрим, неизменно се превръщат в по-добър начин на живот.

Относно автора

Йоана Димитрова

Потомка на стар чипровски род, която избира да остане в родния си край, където чувства, че принадлежи. Вълнува се от автентичните български обичаи и вярвания, величието на природата и всяко доказателство, че един непримирим човешки дух е способен да промени света. Стреми се да открива хоризонти там, където досега са чертани граници. Усеща магията на думите, силата им да влияят, въодушевяват, окриляват. Работи със страст това, което обича, и се стреми да вдъхновява и останалите да следват призванието си. С това допринася към промяната, която иска да види в обичания роден Северозапад.

Прочетете и другите материали на автора тук