Онлайн „среща” на френскоезични автори за Деня на франкофонията

Онлайн „среща” на френскоезични автори за Деня на франкофонията

Онлайн представяне на творчеството на френскоезични автори организират Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца и Клуб на франкофонията – Враца, по повод 20-и март – Международния ден на франкофонията. Инициативата има за цел да популяризира тяхното творчество и изучаването на френския език в нашия град.

Виртуалната среща започва от 18:00 ч. на 18-и март (четвъртък) и ще се осъществи през facebook страницата на Регионална библиотека – Враца.

За да разкрием магията на езика и да покажем изтънчения, елегантен и красив стил на писане на тези автори, ще бъдат представени някои от известните, преведени на български, съвременни творци франкофони от различни държави.

Авторите

Сред тях са носители на наградата „Гонкур”: Ромен Гари, Маргьорит Дюрас, Паскал Киняр, Жил Льороа, Жан-Пол Дюбоа, мароканката Лейла Слимани и белгийката Амели Нотомб – носител на наградата „Гонкур” на лицеистите.

В списъка са и произведения на любимия ни френско-белгийски автор Ерик-Еманюел Шмит, академик, носител на десетки награди за драматургия и литература, член на журито на наградата „Гонкур“; френската писателка Катрин Панкол, известна с любовните си романи, Лоран Гунел, който пише за самоусъвършенстването, Марк Леви, Гийом Мюсо и много други.

Ще бъде включена и известната българска поетеса и преводачка Аксиния Михайлова, родена в с. Ракево и завършила Френската езикова гимназия във Враца. През 2014 г. става първият български творец, удостоен с най-голямата френска награда за поезия „Аполинер” за сборника „Небе за изгубване”. Миналата година тя получи и престижната френска награда „Макс Жакоб” с книгата си „Целувката на времето”. Отново в издателство „Галимар” всеки момент ще излезе третата и поетична книга на френски език.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини