Пазители на традициите: XVI Национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“

Пазители на традициите: XVI Национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“

В Монтана се проведе XVI Национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“! Събитието се състоя с подкрепата на Община Монтана, а организатор и домакин бе Общински младежки дом – Монтана. В мероприятието, създадено да пази и предава нататък традицията на народната музика, песни и танци в Северозападна България, тази година участваха около 600 млади фолклорни таланти от 22 населени места. Участниците, състезаващи се в разделите „Народно пеене“, „Хореография“, „Инструменталисти“ и „Фолклорни ансамбли за обработен фолклор“, бяха предимно от Северна България, включително от музикалните училища в София, Плевен и Широка лъка. В раздел „Видеоконкурс“ за народни песни и хореография за български деца, живеещи в чужбина, се включиха българчета от САЩ, Великобритания, Испания, Норвегия и Република Молдова, съобщи директорката на институцията Мариета Христова.

Жури с председател Ангел Добрев оцени изпълнителите в раздел „Народно пеене“. С него работиха Камен Пунчев – композитор и учител по музика, Николета Николова – северняшка народна певица, част от хор „Ваня Монева“, и Силвия Димитрова – народна певица, водеща и музикален редактор в телевизия СКАТ.

Снимка: Йоана Димитрова

Участниците в раздел „Хореография“ бяха оценени от жури с председател гл. асистент Ивайло Първанов – доктор по етнохореология от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, създател и ръководител на ДЮТА „Пламъче“ – София. Той е възпитаник на хореографа Стоян Стоянов – ръководител на Танцов ансамбъл „Младост“. Георги Евденов – хореограф на ансамбъл „Вратица“ – Враца, и Дилян Митов – диригент в ансамбъл „Видин“, работиха заедно с д-р Първанов.

Певческата група за автентичен фолклор „Дунавска дъга“ от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Видин, спечели приза в раздел „Народно пеене“. Неин ръководител е Живка Сливенова. Като най-добър сред танцовите състави беше откроен ансамбъл „Пордим“. Певците, музикантите и танцьорите от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Пордим впечатлиха журито и очароваха публиката, за което заслужено спечелиха най-високото отличие на конкурса – Приза на Кмета на Община Монтана. Те участваха с композиции на своя хореограф Даниела Цолова.

Награждаване на танцов ансамбъл „Пордим“ – гр. Пордим. Снимка: Общински младежки дом-Монтана

Изпълнители на гайди, гъдулки, тамбури и кавали се надсвирваха пред жури в състав: Цветан Радков – музикален педагог, композитор и автор на поредицата книги „Вълшебства за тамбура“, Венцислав Андонов – главен художествен ръководител на народния оркестър на АНПТ „Граовска младост“ към Двореца на културата в Перник, и Асен Асенов – музикален педагог, гъдулар и създател на конкурса. При инструменталистите голямата награда беше присъдена на 8-годишната гъдуларка Стефани Калин Митева от 144 СУ „Народни будители“ – София. Тя е ученичка на Теодор Димитров.

Награждаване на гъдуларката Стефани Калин Митева от София. Снимка: Общински младежки дом-Монтана

 

Съпътстващо събитие на тазгодишното издание на конкурса беше изложбата „Хубост българска“. Авторката ѝ Корнелия Александрова представи увлекателно и компетентно 15 автентични национални носии от различни етнографски области.

Корнелия Александрова представя изложбата си „Хубост българска“. Снимка: Йоана Димитрова

 

След приключването на „Напеви от Северозапада“ интригуващата изложба гостува за две седмици в Художествена галерия „Кирил Петров“ в Монтана.

Изложба „Хубост българска“, представяща 15 автентични национални носии от различни етнографски области. Снимка: Йоана Димитрова


По материала работи: Йоана Димитрова

 

Относно автора

Призни

Призни е медията, която разказва неразказаните истории на Северозапада. :)

Прочетете и другите материали на автора тук