РИОСВ – Враца участва в 45-ото преброяване на водолюбивите птици у нас

РИОСВ – Враца участва в 45-ото преброяване на водолюбивите птици у нас

Една наглед необичайна добра новина зарадва всички любители на дивото и най-вече на птиците. Беше проведено 45-ото преброяване на водолюбивите птици у нас Участие в него на територията на Северозападна България взеха РИОСВ – Враца, Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Дирекция на природен парк „Врачански балкан”, съобщи „Враца Плюс”.

Целта на самото преброяване е да определи състоянието, числеността, както и състава на зимуващите у нас водолюбиви птици, които попадат в териториалния обхват на преброяването. То се прави в рамките на Националната система за мониторинг на състоянието на биологичното разнообразие (НСМСБР).

Преброяването

Преброяването обхвана 16 различни точки на наблюдение по водоемите в цялата област, като важни фактори за броя на птиците за пореден път бяха благоприятно слънчевото време и температурите в амплитудата -2 до +5 градуса.

Основните данни от преброяването показват, че съставът на птиците като видове се запазва постоянен, а числеността на водолюбивите птици в района се увеличава. Най-често срещаните са птиците от видовете корморани, зеленоглави патици и лиските. Други забелязани видове са: сива и бяла чапла, голям корморан, голям гмурец и други. Общо преброените птици са били над 1000 от над 10 вида.

Любопитен детайл, установен от експертите е присъствието на къдроглав пеликан в язовир Дъбника край Враца.

Ние се радваме, че природното разнообразие в Северозапада се запазва богато и расте.

От „Враца Плюс” споделят и повече информация за самото преброяване – то се провежда в световен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата. Осъществява се едновременно в повече от 100 страни, включващи около 25 000 влажни зони в цяла Европа, Северна Африка и Близкия Изток, с цел максимално точно преброяване на водолюбивите птици, оценка за състоянието на популациите на птиците и състоянието на местата, където те зимуват. Събраните в резултат от преброяването данни ще бъдат предоставени на Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. На международно ниво информацията се обобщава от организацията Wetlands International.

Относно автора

Венелин Добрев

Венелин е родом от Стара Загора. Вярва в чудеса (все още) и обича да разказва истории, които вдъхновяват читателите. Магистър по бизнес икономика с опит в предприемачеството и бизнес развитието. Венелин е един от създателите на uspelite.bg - най-голямата медия за добри новини в България и въпреки че вече не е част от проекта, продължава да се стреми да вдъхновява хората да следват мечтите си. Работил е и по други проекти със социална насоченост като „От баба“ и няколко години е бил част от екипа на Агенция за регионално икономическо развитие - Стара Загора като експерт по международни програми и проекти.

Прочетете и другите материали на автора тук