Симфониета – Враца ще представи онлайн произведение, посветено на Христо Ботев

Симфониета – Враца ще представи онлайн произведение, посветено на Христо Ботев
Снимка: Симфониета - Враца

Симфониета – Враца продължава инициативата да отваря виртуално врати в съботните вечери за приятелите на стойностната музика. Така те могат да продължат да споделят атмосферата на знакови музикални събития, състояли се в градската концертна зала.

На 6-и юни в 18:00 ч. меломаните ще се докоснат онлайн до магията на едно от най-мащабните произведения, посветени на подвига на поета-революционер Христо Ботев, съобщиха от Симфониета – Враца.

Изпълнението е на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и Симфониета – Враца под диригентската палка на Христо Павлов.

Премиерата на Оратория „Христо Ботев” се е състояла в края на 80-те години на ХХ в. във Враца. Композиторът, проф. Филип Павлов, създава мащабната творба с текст на поета Харалампи Харалампиев, носител на литературната награда за Ботева поезия на Враца. След три десетилетия почитателите имаха възможност да се насладят отново на Оратория „Христо Ботев по време на миналогодишните Ботеви дни в градската концертна зала, припомнят от културната институция.

Композитор, пианист, педагог, проф. д-р на изк. Филип Павлов има записи като солист и камерен изпълнител в Българското национално радио, Българската национална телевизия и за чуждестранни фирми.

Композира симфонична и камерна музика, хорови песни, мюзикъли, оратории, кантати, вокални цикли, театрална музика и детски песни. Хоровите и камерните му произведения са изпълнявани многократно на фестивали, композиторски срещи и други форуми, в концертни програми в чужбина.

Получава научната степен „Доктор на изкуствознанието” за дисертационен труд на тема: „Система за проучване и оценяване на музикално творчество, създавано от деца – анализ и програмиране на възможното развитие в процеса на специализираното обучение”. От учебната 2008-2009 г. е гост-професор по композиция в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”.

 

По материала работи: Мария Тодорова

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук