Този ден, в който славим безсмъртния дух на словото…

„Свещено, Свещено, Свещено е изкуството което бе, което е и което ще бъде” – Виктор Пасков.

В навечерието на Деня на писмеността Ви поканихме на разходка из литературна София.

Александър Шпатов ни разведе от алеята на творците до най-литературното място на Централни Софийски Гробища, където почиват много от нашите класици, включително Петко Р. Славейков, Алеко Константинов, Ран Босилек, Елин Пелин, Елисавета Багряна, Йордан Йовков и още знаменити имена.

Плеяда безсмъртни имена, на които дължим някои от най-бележитите произведения в съкровищницата на българската литература. Спомените за личности, на които е отредена мисията на просветители, си струва да бъдат съхранени в сърцата и умовете ни. А мисията им – да бъде продължена. Според силите ни, според дръзновението на кръгозора ни…  Един емблематичен цитат, с който Йовков и сега е тук: „Нека във всяка българска къща да има по някоя българска книга – хубава книга, която и да била, от когото и да е. Тя може да бъде една вещ, но може да стане и една светиня.”

Честит ден на българската просвета, култура и на славянската писменост, Българи!

Този клип е създаден от URBO, с водещ Александър Шпатов и се излъчва с подкрепата на Net-Surf ™ и Storytel – вълнуващи истории, които могат да бъдат преживени от всеки, навсякъде и по всяко време на www.storytel.com, с медийното партньорство на Prizni.bg и Topnovini.bg

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини