За малките стъпки и големите доброволци

За малките стъпки и големите доброволци

Всяка година на 5-ти декември по света се отбелязва Деня на доброволеца. Доброволстването – работата без заплащане, но в името на кауза или идея – все още не е най-популярните дейности за прекарване на свободното време в Северозапада. Въпреки това все повече хора по света, в Европа и у нас намират начин да се посветят на инициатива, което смятат за важна и смислена без да очакват нещо в замяна. Днес ще ви разкажем за една подобна инициатива – “За широките усмивки на малките деца”. Тя цели  създаването на детска площадка в село Лехчево и е на път да се осъществи тази пролет. Ние вярваме, че големите промени започват с малки стъпки – в нашия двор, в нашето село, град или в нашия Северозапад. Надяваме се скоро малките стъпки на лехчевските деца да се радват на ново място за игра.  Днес по този повод разговаряме с Денислав Денков, един от инициаторите и доброволците от инициативата. Другите замесени са Полина Атанасова и кмета на селото – Александър Александров.

За живия живот на едно село

До начинанието се стига след като Полина, един от не толкова многобройните родителите в Лехчево, попада с детето си на неизползваемата и опасна за здравето на децата площадка в селото. Родителите и децата в селото избягват площадката и вместо това на малчуганите им се налага да играят в пясъчника.

“Това за мен не е проблем, който търпеше отлагане и затова се включих като доброволец. Това са катерушки, на които и родителите ми са си играли. Не бяха безопасни. Имаше възможност да се помогне и го направихме”, споделя Денислав.

След редица не дотам успешни опити да финансират начинанието си по проектен принцип, ентусиастите решават сами да свършат работата. “Говорихме с няколко човека да видим как ще се приеме идеята  и с какво всеки можда да помогне – дали с труд, пари или каквото се налага и както се казва: Прекръстихме се и започнахме”, споделя Денислав. Според него ако яслата се закрие, селото ще се обезлюди. По думите му работещите родители имат нужда от детска градина. Той е на мнение, че една от причините хората да напускат малките населени места е липса на подобна инфраструктура и незадоволителното качеството на живот в малките населени места. “Прецених, че това е малкото, с което може да се помогне на Лехчево, за да се запази тази яслена група, да се направи детската градина по-адекватна и подходяща за децата. Реших да го направя в качеството си на гражданин и жител на Лехчево.” допълва Денислав.  Идеята с тази инициатива е да се поддържа селото живо. В другите населени села в района няма яслена група и досега това е била единствената възможност за родителите с деца в околните населени места заради липса на финанси в общината. 

Старата и опасна вече детска площадка в село Лехчево. Снимка: Личен архив

От Лехчево до Лондон

Досега събрани  са осем хиляди лева, но иницаторите на каузата очакват да се включат още хора и сумата да достигне десет хиляди. Идеята е площадката да е подходяща както за по-малки, така и за по-големи деца. Доста хора от лехчевската общност се включват – както от други населени места в България, така и хора, живеещи в чужбина и такива които не са добре финансово, но също отделят средства за площадката и децата. До момента доста хора са изявили желание да се включат пролетта в ремонта на самото съоръжение. Това са хора, които нямат толкова финансова възможност, но затова пък не им липсва желание да се включат с труд като се стопли време.

“От една страна сме доста крив и опък народ. Винаги се подхожда с едно съмнение, но в случая това, което ме радва е, че доста хора решиха да се включат. И то не само финансово, а с каквото могат”, споделя Денислав.

Включват се и странни по думите на Денислав хора. Сред по-колоритните участници в инициативата е Монтанския мото клуб. Има и желаещи, които се включват със своите дизайнерски умения за изработването на благодарствени картички за дарителите на площадката. Обещани вече са материали – четки, бои, разредители за освежаване на стара беседка, която да се ползва като изнесена класна стая. Организаторите на кампанията имат и други интересни идеи, които се надяват да намерят почва, сред които е и идеята за малка био-градинка. Вече има и терен за нея и за нея е отделена най-слънчевото място от двора. 

 

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като Експерт Комуникации в редица екооорганизации. Вярва, че да се опазят природните ни богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а затова е необходимо общуване и по-ефективна комуникация с по-широк кръг от хора. Корените й все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. В Призни се надява да намери вдъхновение за промяна, надява се сайтът да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, техния дом, работно място, градината, гората и планината до нас.


Още новини