„Зелена“ Коледа – мисия възможна

„Зелена“ Коледа – мисия възможна
Снимка: Markus Spiske/Unsplash

За повечето от нас коледно-новогодишните празници са време на разточителство. Често прекаляваме с щедростта както по отношение на личните си финанси, така и на природните ресурси, които изразходваме, за да направим Коледатa по-празнична и уютна. Ето и част от нашите предложения:

„Зеленият“ избор 

Ако предпочитатe уюта на естествената елха, но не харесвате гледката на изсечените дръвчета, изникнали до контейнерите за боклук след празниците, може лесно да успокоите екологичната си съвест – с елха в саксия. От доста време на българския пазар вече се предлагат живи коледни дръвчета. А от три години в страната има и сертифицирани по FSC (Forest Stewardship Council), който гарантира, че горите се управляват по екологичен, икономически и социално устойчив начин. Дръвчетата се продават със специален етикет с указания за правилното им съхранение, така че да останат по-дълго живи. От другата страна на брошурата се съдържда кратка информация за самата серитификация.

Заложете на въображението 

Не е необходимо коледната украса да е от пуканки и орехи, за да е зелена. Използвайте стари дрънкулки, цветни хартии, мъниста, не купувайте нови. Използвайте въображението си, за да украсите сами коледното си дърво. На пазара вече има светещи коледни гирлянди със светодиоди (LED), които са много икономични. Ако свещите са задължителна част от коледната ви украса, изберете естествени материали като пчелен восък.

Осъзнатият избор

Може да се включите и в иницативата „Декември без отпадъци“, за която от Призни вече писахме. Кампанията цели да окуражи аудиторията за по-устойчиви и осъзнати избори – натурална украса на дома, пазаруване на необходими и природосъобразни подаръци, без свръхконсуматорство и разхищение на храна.  През целия месец декември, в специално facebook събитие „Декември без отпадъци“,  25 български организации  споделят полезна информация, съвети и препоръки. Участниците ще могат да си сложат и специална рамка с посланието „Моят декември е без отпадъци“.

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като Експерт Комуникации в редица екооорганизации. Вярва, че да се опазят природните ни богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а затова е необходимо общуване и по-ефективна комуникация с по-широк кръг от хора. Корените й все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. В Призни се надява да намери вдъхновение за промяна, надява се сайтът да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, техния дом, работно място, градината, гората и планината до нас.


Още новини