Жеснкото дружество в Лом – първото в България

Жеснкото дружество в Лом – първото в България
Снимка: sheinbulgaria.org

За никого не е тайна, че преди години градовете край Дунав са били развитите административни, икономически и културни центрове в страната. Пример за това е град Лом, в който още през 1856 г. поставя първата театрална постановка у нас – „Многострадална Геновева”. Тя се играе и в първото читалище в България. Друго забележително нещо, с което е известен дунавския град още преди повече от 160 години е женското му дружество, което също е първото по рода си у нас.

Повод за тази статия е публикация на БНР – Видин, която напомня за създаването на първото женско дружество, но отвъд прекрасната работа на журналистите от радиото, решихме да погледнем в детайли историята. 8-и март мина, но възхищението ни по великите жени на България не трябва да се ограничава в една дата. Отвъд имената на личности като Баба Тонка и Райна Княгиня, трябва да потърсим и другите наши сънароднички, които са били бележити личности и ярки примери на своето време.

Историята

Един от първите българи, който обръща внимание на дейността на женските дружества в страната е Петко Рачов Славейков, който ги описва в статия през 1869 г. и специално отделя внимание на женското дружество в Лом.

Нека видим кои са и дамите, които са поставили неговото начало и да се запознаем с техните личности и истории. В началото съдбата на женското дружество и дейността му е обвързана и с дейността на театралната трупа. Една от основателките е именно жената на Кръстьо Пишурка, който е поставил първата театрална постановка. Другите дами са Стефания Стоименова (негова сестра), Катерина Попенкова и Параскева Атешкаикли. Годината е 1857-а, а любопитен факт е, че в същата година започва и отбелязването на Международният ден на жените.

Показателно е, че женското дружество в Лом поставя за своя главна цел образованието и духовното развитие на млади момичета. Нещо, което е актуална тема и до днес за редица организации не само у нас, но и по целия свят.

Дамите от дружеството имат активна роля при създаването на девическото училище в Лом през 1860 г. Тогава започва широка кампания за това всички момичета в града да бъдат ограмотени. Дружеството обзавежда девическото училище след неговото откриване, помага за набирането на учителки и за това момичетата да се записват да учат там.

След кратък застой дружеството отново е активно в 70-те години на XIX в.

Тогава в Лом пристигат учители, които са активни привърженици на идеята за ограмотяване на жените. С годините организацията се развива и еволюира до нови идеи и цели, с навлизането на нови хора в нея, в началото на XX в. се учредява Българският женски съюз, националната организация, в която се вливат всички женски дружества.

Женското дружество в Лом е възникнало естествено заради високата обществена активност на група просветени хора, които са имали желание да видят своите съграждани и сънародници да живеят добре, да бъдат просветени и ограмотени. Нужда, която виждаме и днес и не трябва да спираме да се борим тя да бъде удовлетворена.

Относно автора

Добри Иванов


Още новини