Изложба във Видин показва шевици на над 200 години

Изложба във Видин показва шевици на над 200 години

Вече неведнъж писахме за страхотните събития, които се организират като част от програмата на община Видин за празниците в града – работилницата за плъстене и пролетният фестивал са само две от прекрасните неща, на които можеха да се насладят гражданите и гостите на дунавския град. По-рано през миналата седмица беше представена изложба от шевици под наслов „Сътворено от жена – да се види и знае”, предаде БНР – Видин.

Експозицията е временна и е поставена в музей Кръстата казарма, а някои от шевиците са от 1800-та година. Всички изложени шевици са от фонда на Регионалния исторически музей. Ето какво сподели за изложбата директорът на музея пред местното радио:

„Имаме шевици, датирани от 1800 г. Това са едни много стари образци. В изложбата сме се опитали да покажем основните символи, които са се изобразявали върху народното облекло, знаците, които жената  изобразява върху носията, защото тяхната  основна цел е да пазят човека от злите сили и от това някой да не му навреди.”

Сред изложените шевици има такива, които могат да бъдат видени само във Видинския край, а някои жени по време на бродерията са поставяли по някой грешен бод, защото са вярвали, че това предпазва от урочасване.

Всички шевици ще преминат през специална обработка преди да бъдат изложени, за да се съхранят правилно, а след приключването на изложбата ще бъде издаден специален каталог с тях.

Относно автора

Добри Иванов


Още новини