Къщата музей на баба Илийца – за да помним историята на смелите българи

Къщата музей на баба Илийца – за да помним историята на смелите българи

Днес ще ви разкажем за едно красиво местенце, което със сигурност ви препоръчваме да посетите – къщата музей на баба Илийца. Тя се намира в центъра на село Челопек (на 10 км от Враца, по пътя за връх Околчица).

Къщата е реставрирана и отваря врати за посещения през 2003 г., като в нея е подредена богата експозиция от старинни предмети на бита и мебели, килими и типични народни носии за този край на България.

къща-музей на баба Илийца къща-музей на баба Илийца къща-музей на баба Илийца

 

Един от най-интригуващите предмети там е 122-годишна оригинална бъклица с лика на Христо Ботев, изрисувана с въглен.

къща-музей на баба Илийца бъклица Христо Ботев

Голям интерес за туристите представлява родословното дърво на баба Илийца, което проследява родилите се в него през последните над 200 години.

къща-музей на баба Илийца родословно дърво

Историята

Баба Илийца е родена около 1820 г. и е починала през 1879 г. Родното ѝ име е Пена – жени се в Илиевия род и затова започват да я наричат Илийца.

Баба Илийца е една смела българска жена, която заема важно място в нашата история. През май 1878 г., когато Ботевата чета влиза в сражение срещу турските потери край връх Околчица (Врачанския Балкан), водачът и е убит, а с него и голяма част от четниците намират смъртта си. Тя спасява някои от оцелелите борци за свобода след разгромяването на четата край върха. За целта баба Илийца вървяла по малка пътека в планината, известна само на местните, а след това е преминала река Искър с лодка, рискувайки собствения си живот.

През 1899 г. Иван Вазов минава през Черепишкия манастир, търсейки лобното място на Христо Ботев и когато гостува в село Челопек се запознава с историята за  храбрата българка, живяла в това село. Именно тя го вдъхновява да напише известния разказ „Една българка“, където описва нейния подвиг. Първоначално разказът носи друго име („Челопешката гора“). След първото му издаване Вазов решава да насочи вниманието на читателите още от самото начало към най-същественото, а именно подвига на баба Илийца.

Сега къщата музей е сред 100-те национални туристически обекта, а пътят, който води до паметника на връх Околчица, минава непосредствено пред нея.

Какво още?

Една от интересните инициативи, които се провеждат в къщата музей, е „Уроци по родолюбие“. По време на тях в рамките на няколко часа желаещите могат да се запознаят отблизо с народни занаяти от миналото като обработка на вълна, запридане и тъкане на стан, плетене на пет куки, месене на хляб, правене на пуканки и др. За това своеобразно пътуване във времето основна роля играят жените от пенсионерския клуб в селото.

Работно време:
май-октомври: 9:00-12:00 ч., 13:00-18:00 ч.
ноември-април: 8:00-12:00 ч., 13:00-17:00 ч.

Билети:
за граждани: 5 лв.
за ученици, студенти и пенсионери: 3 лв.

Други интересни забележителности, които можете да разгледате в района, са връх Околчица, етнографско-възрожденският комплекс във Враца, пещера Леденика, Лютиброд и Черепиш.

Относно автора

Лилия Христова

Лилия се занимава с писане от незапомнени времена. Най-любимите ѝ човешки творения са джагите и поредицата за Хари Потър. Вдъхновява се от приключенски пътешествия, природата и смелите човешки истории. Има корени в Северозапада и винаги е имала специална връзка с този регион. Смята, че той крие множество интересни неразказани истории и красиви, непознати места, за които си струва да научим повече.

Прочетете и другите материали на автора тук