Знаете ли за столицата на банатските българи, която се намира край Бяла Слатина?

Знаете ли за столицата на банатските българи, която се намира край Бяла Слатина?
Снимка: bardarskigeran.eu

Преди време имах удоволствието да напиша една кратка обзорна статия с добрини, които да се случили по празниците в Северозапада. Една от тях е свързана със село Бърдарски геран, където домашният помощник Ирина Радкова решава да зарадва всичките 11 възрастни хора, за които се грижи, с пакетчета домашни сладки за Коледа. Мила история от едно северозападно село, за което тогава, признавам, не знаех нищо друго.

След споделянето на статията мой близък приятел, който се интересува от фолклор и етнология, ми писа, че е силно впечатлен от добрата новина, свързана с това село край Бяла Слатина. Добави също, че никак не е изненадан.

Последва логичният въпрос: „Защо?”

Дойде кратко обяснение как това красиво село е столицата на банатските българи у нас, известни с добрината си и взаимната подкрепа. Вратата на любопитството беше отворена и моето проучване започна.

След всеки следващ прочетен ред се удивлявах все повече и трябва да призная, че информацията, предаванията и историите за това прекрасно кътче от Северозапада са толкова обширни, че не мога да ги събера само в една статия. Но мога да ви насоча към интересни видеа и предавания, които да ви накарат да се влюбите в това място, така, както се влюбих аз.

Историята

Нека започнем с кратка историческа справка – малкото селце е основано в края на XIX в. от банатски българи, които са потомци на изселници от католически села в областите на Никопол и Свищов, бягащи след Чипровското въстание. Тогава въпросните бегълци се заселват в областта Банат (тогавашна Австро-Унгария). След Освобождението те се завръщат, за да основат цели пет села. Едно от които е именно Бърдарски геран.

Изключително интересни са битът и диалектът на банатските българи, които са формирани и наслоявани през годините от най-различни култури. Основен пазител на традициите в селото е местното читалище, както и функциониращото сдружение „Фалмис”, към което има и танцов състав. Самото село има и собствен сайт, в който можем да прочетем следното за добре дошли:

„В Северозападна България, в община Бяла Слатина, има едно малко, но доста известно село, населено с банатски българи. До Бърдарски геран води само един път, свършващ там. Не можеш да сбъркаш и тръгнал за другаде да попаднеш там случайно. Всеки обаче, който е стигнал до него, запазва дълбоко в сърцето си срещата с невероятния свят на тази малка общност.

В момента в селото живеят едва 635 жители, но животът, който кипи, е достоен за определянето му като „столица на банатските българи в България”.

В селото има и някои сгради с по-интересна архитектура и история, като немската църква. А нещо, с което Бърдарски геран може да се похвали е, че има собствен химн! В сайта можете да видите историята на селото, забележителностите, повече информация за бита и културата и още много прекрасни неща, свързани с това бижу край Бяла Слатина. То определено е едно от местата, които ще посетя през тази година при първа възможност.

Ето и някои от най-интересните видеа, които успях да намеря за селото:

  1. Бърдарски геран и традициите на банатските българи – репортаж за предаването на Мира Добрева;
  2. Скрити истории: немската църква в Бърдарски геран – видео на сдружение „Българска история”;
  3. Банатските българи от Бърдарски геран – предаването „Фолклорът”.

Надявам се да съм запалил вашето любопитство по това прекрасно място в Северозапада!


В Бърдарски геран всяка година се организира и Бал на банатските българи. Прочетете повече за него в нашата статия.

Относно автора

Венелин Добрев


Още новини