Разказахме 1000 позитивни истории за Северозапада. Кои са 10-те най-четени през 2020?

Разказахме 1000 позитивни истории за Северозапада. Кои са 10-те най-четени през 2020?

През 2020 г. авторите на „Призни” са разказали почти 1000 позитивни истории от Северозападна България!

Това показват статистиките на prizni.bg.

Когато сайтът ни за „Неразказаните истории на Северозапада” стартира, ви обещахме да ви срещнем с хора, които всеки ден променят света. Или пък с такива, които са видели целия свят, но помнят, че са проходили именно тук – в Северозападна България.

Тогава сложихме ръка на сърцето и се заклехме, че каквото и да става, нашата мисия ще бъде да ви отведем на вдъхновяващи пътешествия през върхове и пещери, задни дворове и гаражи, селски кръчми и градски площади. Искахме да открехваме по малко всеки ден вратата към домове на местни герои, вероятно дори ваши съседи, които имат какво да покажат, да ни научат, да ни вдъхновят. Защото знаем колко много хубави неща се случват в този край на света, въпреки трудностите и предизвикателствата.

Обещахме го на вас и на себе си, защото вярваме, че Северозападна България е нешлифован диамант, чиято красота си струва да види. Да се почувства. И да се преживее.

През изминалата година в „Призни” всяка седмица публикувахме интервюта с вдъхновяващи личности. Рисувахме с думи портрети на хора, които могат да ни служат за пример. Снимахме видеа от всевъзможни кътчета между Ком и Лом. Обикаляме надлъж и нашир, за да намерим добри практики и да покажем, че може да бъде и иначе. Писахме хубави новини. Записахме първите четири аудио епизода от нашия подкаст.

И когато годината свърши, решихме да проверим кои са историите, които са предвизикали най-силен интерес у вас – нашите читатели и приятели. Ето ги тук – 10-те най-четени статии на „Призни” за 2020 г.

10. Времето да обединим сили за живота е сега

Тази кратка, но важна статия, беше написана в началото на пандемията от COVID-19 и разказва за възможностите за подкрепа на общинските медицински заведения в Монтана и Лом.

9. Една чипровска история за силата на мечтите

Ясно е, че в нашия край ценим качествените спиртни напитки. В тази история ви запознаваме с Милена и Калин Михалкови и техния син Цветомир, които са родом от емблематичното градче Чипровци. Семейството стои зад идеята “Чипровско пиво”. Ако още не сте, прочетете интервюто с тях.

8. Момичето, което успява

Носител на титлата „областен шампион” по футбол, отличник със стипендия за успех, с грамота от президента на Република България за добри резултати в спорта и образованието. Дете за пример и гордост. Но как се става успешен човек, когато детството ти е минало в социален дом? „С труд”, казва Виржиния Малинова. За нея разказва и тази статия.

7. Сури Монтана за хоризонтите вън и вътре в нас

Разговор с конкретна сюжетна линия е лекомислено да се планира отнапред, когато отсреща е човек с толкова характер, че сам се определя като „голем, черен, грозен и дебел – забелязващ се”. Но вие не се плашете, а се запознайте със Светослав Струнджев – Сури – емблематичният рокер с голямо сърце от Монтана.

6. Галя от Берковица, която кара стъклото да оживее под багрите

Проектът „Галинария” започва преди пет години с две Галета – едната е Галя от Берковица. Графичен дизайнер. Другата – Галина Георгиева. От Лакатник! Психолог и педагог, майстор към Камарата на занаятчиите. Галя със стъклото. Галина с шевиците… С едната Галя направихме интервю, а вие го поставихте на 6-о място сред най-четените статии от миналата година.

5. Спасителна верига

Когато се спасява живот в планината, се изгражда верига. Състои се от клинове, карабинери и въже. Използват я хора, които знаят как, разбират защо и правят всичко това напълно доброволно. Те са от една особена човешка порода и този разказ е посветен на тях. За планинските спасители – шапки долу.

4. Призни видео: Излезе трейлър на филма за Филип Захариев, видинчанинът главен готвач в най-северния ресторант в света

Документален филм разказва за живота и работата на видинчанина Филип Захариев, който е главният готвач в най-северния ресторант в света – “Gruvelageret” – на остров Свалбард. Филмът е част от поредицата Chef‘s Canteen на руския режисьор и оператор Пьотр Поляков, който изследва и заснема живота на готвачите в някои от най-добрите ресторанти на земното кълбо.

3. Приключенските лагери в Стакевци, които учат децата на сръчност и свързване с природата

Във финалната тройка е статията ни, с която ви отвеждаме в Стакевци – едно малко селце в Северозападна България, съвсем близо до границата със Сърбия. Чист въздух, красива природа, телефоните нямат обхват – идилия. Точно това затънтено местенце вдъхновява Елина Минкова да започне да организира детски приключенски лагери

2. Тодор Тодоров: Независимо от работата ми, смятам, че хората са добри

На второ място сред най-четените статии на Призни вие сте поставили  разговора ни с криминалния психолог Тодор Тодоров. Въпреки че кариерата му го изправя срещу най-различни престъпления, той вярва, че всички хора по начало са добри. А за хората от Северозапада – че са замесени от „малко по-различно тесто”.

1. Господ(ин) Музика

Първото място е много специално за нас. Това е разказ за един от най-обичаните учители в Монтана. А вероятно и един от най-обичаните по принцип. Цецо Даскала и Цецо Гъдулката са само две от многото имена на Цветан Цветанов. Освен учител по музика в Гимназията с преподаване на чужди езици „Петър Богдан” и ръководител на състава „Торлашки напеви”, той беше и ревностен търсач на автентичен фолклор и негов неуморим пазител и проводник. Човекът, който се движи, защото не може и не трябва да стои на едно място. Който завихря със светлата си енергия всичко живо наоколо, че и отвъд видимото.

С голяма болка трябва да кажем, че Цецо напусна този свят през изминалата година. Ние обаче вярваме, че името му ще бъде вечно живо в нашите спомени и в любовта към музиката, която той успя да предаде на учениците си и на всеки, до когото се докоснеше.

Вместо финал

Това бяха нашите 10 най-четени статии през 2020 г. Годината беше много странна и наситена с предизвикателства, но насред хаоса и несигурността за бъдещето, ние вярвахме в едно – добрите новини и позитивните истории в Северозападна България ги има и нашата мисия е да ви ги разказваме.

Това, разбира се, щеше да бъде навъзможно без нашите отдадени автори: Рени Христова, Нели Найденова, Лилия Христова, Мария Тодорова, Белла Антова, Гавраил Гавраилов, Венко Добрев, Ами Тола, Ива Иванова, Минчо Габеров и Стоян Николов – Торлака.

А сега, на вас какво ви се иска да прочетете, гледате, слушате на prizni.bg през 2021 г.? Напишете ни в коментар или на електронната ни поща info@prizni.bg.

Относно автора

Веселина Фотева

Веселина е журналист, предприемач и професионалист в областта на комуникациите и дигиталното съдържание с над 10 годишен опит. Вярва, че Северозападна България е подценяван регион, който крие много възможности и вдъхновяващи човешки истории, които си струва да бъдат разказани. Подръжник е на каузи за рaвенството между половете, свободата на личността, опазването на природата.


Още новини