Димитър Манов: Струва си да се борим за Северозапада, тъй като той е наш дом, нашият пристан

Димитър Манов: Струва си да се борим за Северозапада, тъй като той е наш дом, нашият пристан

Днес ще ви срещнем с една личност, която дава много за града, в който живее. Става дума за Димитър Манов от Берковица. Той се занимава с частен бизнес в областта на търговията.  Завършил е ФСГ „Васил Левски” в Монтана, а в продължение на няколко години, в стремеж към висше образование, неуспешно се лута между специалности като български език, история и психология в Пловдив.

На 18-годишна възраст заедно с приятели и учители от основното му училище, създава Патриотичен съюз „Родолюбие”, който има за цел приповдигането на родолюбивия дух сред берковчани и продължил дейност и съществуване няколко години. Години по-късно, поставя идеята за берковска гражданска формация за доброволчески инициативи, носеща името „Заедно за Берковица”, като впоследствие тя прераства в официално НПО. Свободното си време Димитър посвещава на семейството си, планината, природата, книгите и на Берковица.

Разкажете ни за началото – как се роди „Заедно за Берковица”?

Преди всичко, нека споменем, че за нас „Заедно за Берковица” винаги е била идея и принцип на действие, а не само група от хора или организация. Начало на дейното участие на „Заедно за Берковица” в обществения живот на нашия град бе поставено през декември, 2012 г. – с почистване на емблематични паметници в града. На мой призив в социалните мрежи се отзова близък приятел – Радослав Григоров. След успешно проведената инициатива/почистване заедно с него решихме да продължим в същия дух и така последваха множество доброволчески инициативи, подпомогнати от дейни съмишленици. Част от тях са:

  • организирахме хуманитарна помощ за ДДМУЙ, Берковица;
  • организирахме множество художествени и литературни конкурси сред подрастващите в града;
  • поставихме паметна плоча в чест и памет на Христо Ботев;
  • изработихме и дарихме на града си две големи къщички за книги;
  • организирахме ежегодни хуманитарни кампании в помощ на възрастните хора в околните на Берковица села;
  • организирахме игри на пейнтбол сред природата;
  • разкрихме и поддържаме екопътеки в района на град Берковица;
  • извършваме ежемесечни почиствания на паркове и природни туристически местности в и около Берковица.

В последните две години се грижим изключително много за екопътека и защитена местност Хайдушките водопади, както и за територията около връх Ком – разчистваме пътеките, осигуряващи достъпа до тях, поставяме информационни табели, поставяме редовно и се грижим за знамената на върха. Поради пандемичната обстановка в страната последните месеци избягвахме масовите мероприятия и съсредоточихме сили в онлайн популяризирането на нашия град. Създадохме първия по рода си онлайн пътеводител на град Берковица, съдържащ подробна информация и мултимедия за всички туристически обекти в и около града, поддържаме над 10 социални страници и групи за Берковица и природата около нас, създадохме няколко рекламни видеа за Хайдушките водопади, връх Ком и града.

През последната година взимаме все по-често и отношение по важни обществено-политически въпроси, в търсене на прозрачност и диалог между общинските институции и съгражданите ни. Тъй като инициативите ни са доста многобройни и разнородни, повече информация за нас може да намерите в социалните мрежи и в официалните ни сайт и видео канал. Желая да подчертая, че финансираме инициативите си със собствени средства и не сме обвързани политически или по друг начин с други хора, организации и институции.

Кои са най-интересните инициативи, които сте правили през годините и които най-ярко си спомняте?

Безспорно всички инициативи са повече от интересни и важни за нас, но можем да отличим тези, развиващи се в три направления – инициативите, свързани с подрастващото поколение в града, тези, имащи за цел опазването на природата и най-вече инициативите, преминали под името „Сподели обяд с пенсионер в нужда”. Тя докосна всички ни по един различен, неподражаем начин – обогати ценностната ни система и морал, помогна ни да оценим това, което имаме, затвърди усещането, че заедно можем повече. Тя се състоеше в предоставянето на хранителни продукти на най-бедните възрастни хора в околните на Берковица села. Средствата за закупуването на тези продукти бяха събирани от нас и чрез дарения от приятели и съграждани. Бяха раздавани в навечерието на най-светлите християнски празници – Великден и Коледа. Основната цел на тази кампания бяха минутите внимание, които отдавахме на възрастните хора и разговорите с тях – разговори и поуки, примесени с усмивки и горчиви сълзи, стичащи се по-техни морни чеда, набраздени от плуга на живота. С тяхно съгласие, заснехме кратък, 13 минутен филм, разказващ за тяхното ежедневие, за техните победи и отстъпления под напора на сивотата на делника, самотата и немотията. Той носи името „Забравените” и е по-силен в исказа си от всяка дума или епитет. Въпреки лошото качество на видеото, препоръчваме на всеки, който има възможност, да го изгледа. Той представя един живот, непознат или непризнат от много от нас, но живот – истински, вплел в себе си воля, вяра, гордост и духовна сила.

Какво предстои за тази година?

В началото на годината проведохме акция за почистване от паднали клони и дървета на една от основните туристически природни забележителности около Берковица – екопътека и местност „Хайдушки водопади”. В допълнение – поставихме предпазни парапети и облагородихме беседката, намираща се до тях. В началото на този месец подехме кампания, свързана с облагородяването и почистването на природните туристически обекти около град Берковица. На 9-и и 10-и май придадохме нов, чист облик на пътя и пътеките, водещи към лесопарк Калето, а на 15-и май е голямото почистване на пътя по протежението на екопътека „Хайдушки водопади”. Освен пътят, ще опитаме да почистим и бистрата, планинска река, радваща гостите на Берковица. За да направим пътеката още по-привлекателна ще поставим закупени/изработени от нас хранилки за птички и малки табели с пирографирани на тях родолюбиви цитати.

Сред бъдещите ни инициативи са изрисуването на част от градските електрически табла с родолюбиви и фолклорни мотиви, организирането на голяма детска площадка в един от големите паркове в града, организирането на екокът за отдих в подножието на връх Ком, почистването и маркирането на пътеките към връх Ком и други. Онлайн дейността ни ще продължи с поддържането на досегашните туристически страници, но също така ще допълнена от създаването на дигитална туристическа карта на града и околната природа, съдържа GPS навигатори, видеа, картинни галерии и актуална информация. Ще възродим и един изостанал наш проект – „Ретро Берковица” – страница, посветена на миналото на града ни, изобилстваща от стари фотографии, любопитни истории, факти и информация. Ще потърсим и диалог с общинските институции в името на реализирането на по-големи идейни проекти, по-голяма реклама на града, по-широко участие на гражданите в административния живот на общината.

Как могат нашите читатели да ви помогнат?

В нашите редици са добре дошли всички – млади и стари, момчета и момичета, стига да имат желание да отделят от времето си в полза на град Берковица и нашите съграждани. Като организация, разчитаща на собствени ресурси и сили, се нуждаем най-много от съмишленици, които да се включват дейно физически в нашите мероприятия. Ако пък нямат такава възможност – приемаме идеи и съвети. Често се нуждаем и от малко помощ при набирнето на текстове, популяризирането на инициативи, снимки и видеа в социалните мрежи. Вярваме, че всеки може да помогне по един или друг начин – някои физически допринасят за благото на града и организацията, а други, нямащи такава възможност – не пропускат случай да напомнят онлайн или в разговор с близки и приятели за Северозапада и Берковица.

С течение на годините осъзнахме, че иска ли човек – може да помогне. Всички ние можем да бъдем носители на промяната, но само, когато тя започва от самите нас – не чрез думи и напътствия, а чрез дела. От предоставената ми трибуна желая да напомня, че променяйки града си, ние променяме себе си и бъдещето си. Смело мога да твърдя, че човек, низвегнал апатията и отстояващ гражданска позиция, помага на самия себе си и поставя стабилни основи на бъдещето на своите деца.

Какво ви вдъхновява да правите добри дела?

Никога не намирам категоричен, различен от клишираните фрази, отговор. Всяко дело, в името на нещо позитивно и градивно, ме прави щастлив, пълноценен и оценяващ важното в живота. А щастието, само по себе си вдъхновява. Да оставиш нещо след теб, което да послужи на някой друг, ми дава смисъл и кураж за утрешния ден. Донякъде, вдъхновението е следствие и от чувството на дълг към историята и града ни.

А стане ли дума за града ни – вдъхновява ме камбанният звън на вековната часовникова кула, нежната, смирена фигура на изваяната от розов мрамор малинарка (паметник „Малинарка”), изящните форми на Вазовата къща, 360 градусовата гледка от върха на лесопарк „Калето”, прохладният лес и планинският масив, повдигнал връх Ком високо над града ни. Вдъхновявам се от хората преди нас, градили Берковица, Северозапада и България, вдъхновяват ме усмивките на хората, останали доволни от направеното от нас, вдъхновявам се и от недоброжелатели, лошите думи, интригите и клеветите. Те ми дават увереност, че сме на прав път и допринасят за още по-голяма съсредоточеност и организация в планирането на всяка последваща инициатива.

Кажете ни защо си струва да се борим за Северозапада и за Берковица? Как да направим този край на България едно по-добро място?

Струва си да се борим за Северозапада, тъй като той е наш дом, той е нашият пристан. И макар течението на живота да ни носи към други градове и страни, винаги се връщаме към него – търсещи спокойствие, приятели, прегръдка, сила и вяра. Тук живяхме и се смяхме, тук обичахме за първи път, тук се родиха нашите деца.

Някога често наричаха Северозапада най-бедният край в България – може би, продължаваме да сме такива, но все по-често сме споменавани като прекрасен регион за отдих, награден от природата с чист въздух и уникална, естествена и неподправена природа. Има смисъл в старанието ни да възродим Северозапада, тъй като виждам, че нашият край става все по-оценен от другите, все повече хора се завръщат по родните си места, културата ни се развива, традициите се възраждат. Струва си, защото обогатявайки Северозапада, ние обогатяваме България – правим я още по-интересна, любопитна и желана. Мисля, че много лесно можем да направим региона си по-добър, по-привлекателен, по-посетен и по-желан. Или поне да опитаме – няма да навреди. Нека промяната започне от самите нас! Например – да спрем да твърдим, че сме „най-бедни”, „най-забравени” и т. н.

Нека с усмивка заявим, че сме най-различни, най-пъстри, най-истински, най-сурови и първични, ако щете. Вместо Мусала или Пловдив, нека този път посетим Ком или Белоградчик, нека когато чуем родопска песен, запеем някой северозападен стих. Нека социалните мрежи „се пръскат по шефовете” от снимки, клипове и информация за Берковица, Монтана, Чипровци, Видин, Враца, Лом и много други населени места в Северозапада, уникални всеки за себе си. Преди всичко – нека ние повярваме в Северозапада, нека се огледаме около нас и вярвайте ми, ще забележим много неща, които няма да видим другаде. Тогава ще ни се прииска да разкажем на всички колко красиво и спокойно е в Северозапада. Тогава ще поискаме да помогнем на Северозапада без да разбираме, че ние вече помагаме.

Относно автора

Добри Иванов


Още новини