Изложбата на Силвия Бонкина: „заръката“ на таланта

Изложбата на Силвия Бонкина: „заръката“ на таланта

„Животът е като килима, чедо…
Сам е трудно да го основеш.
Трябва да сте поне двамина.
Нишките… и те като хората са.
Едни по-напред, други по-отзад,
ама за да върви килима разменят се…
Помни!
Не ги стискай и не опъвай силно!

Варди да не ги скъсаш,
че възелът все ще личи…“

На 10-и юни (събота) в Историческия музей в Чипровци беше открита самостоятелна изложба на една творческа личност от село Копиловци. Името ѝ е Силвия Димова Бонкина – инженер по професия и художник по душа. Експозицията, за която ви разказваме в следващите редове, може да бъде разгледана до 15-и юли (събота).

Първата самостоятелна изложба на авторката за широката публика носи името на една от най-запомнящите се нейни творби „Заръка“. Картината изобразява две женски ръце пред тъкачен стан – едната опитна и наставляваща, а другата млада и приемаща. „Докато рисувах картината в ума ми непрекъснато стоеше мисълта, че този занаят трябва да бъде съхранен и предаден на поколенията. Килимарството е най-великото изкуство – килимарките тъкат без схеми, без изчисления на пропорции, килимът просто се появява изпод ръцете им“, споделя с вълнение авторката на изложбата. Силвия се чувства генетично свързана с древния тъкачески занаят – люляна е в килим като малка и може би именно от калейдоскопа от неговите багри в съзнанието ѝ остава палитрата от цветове, която използва днес в творбите си.

изложба картина
Снимка: Ивана Иванова

Що се отнася до техниките на рисуване Силвия е експериментатор. Както подобава на един истински инженер, започва да рисува с рапидограф и туш – с тях създава миниатюри. От тогава изразява идеите си на платната посредством много и различни материали, като сред най-често използваните са акварелни и маслени бои, както и акварел с туш. Влюбена е в сухия пастел, който според нея е най-устойчивата техника. Обича да рисува alla prima (в превод: „от първи опит“) и винаги, когато е възможно – директно с пръсти: „Харесва ми ръцете ми да са изцапани с боята. Когато рисувам с пръсти, получавам усещането, че творбата ми е продължение на мен самата.“

изложба картини
Снимка: Ивана Иванова

Интересния избор на пространство за първата си изложба авторката обяснява с това, че за нея изобразителното изкуство трябва да се свързва и с други неща – като природата, историята и други форми на изкуство. Това прави музея на Историческия хълм в Чипровци идеално място творбите ѝ да бъдат показани и посланието им да достигне до хората по най-добрия начин. Неслучайно прекрасната атмосфера на откриването на изложбата се допълва и от изпълненията на пиано на Катерина Домби, възпитаник на ОШИ „Добри Христов“ – Монтана.

Катерина Домби пиано изложба картини
Снимка: Ивана Иванова

Голяма част от творбите на Силвия са свързани с родния ѝ край – виждаме изобразени познатите върхове на Балкана и сгушилите се в полите му къщи, както и характерни за региона пейзажи от всички сезони. От платната надничат ярки и буйни цветя, каквито можем да видим само в градините, обгрижвани от вещи ръце. Специално внимание художничката обръща дори и някои типични за селските дворове животни и зеленчуци.

изложба картини
Снимка: Ивана Иванова
изложба картини
Снимка: Ивана Иванова
изложба картини
Снимка: Ивана Иванова

Силвия е експресивна личност и много от платната ѝ са абстрактни. „Емоционално заредена съм, просто така усещам нещата. Aбстракцията е упражнение за ума и въображението и поражда емоции необяснимо – също като музиката. Затова често е моят начин да изразя онова, което трудно се описва с думи“, споделя за тази страна на творчеството си художничката.

изложба картини
Снимка: Ивана Иванова

Положителният заряд на Силвия проличава не само в платната ѝ, но и в нейните убеждения и цялостното ѝ излъчване. „Не можеш да избягаш от това, което ти е дадено да покажеш на света“, казва с усмивка художничката. Заръката на таланта повелява да изразяваш това, което носиш в себе си, и да го споделяш с другите.

Чрез изкуството си Силвия ни разказва за силната ни връзка с природата, за традициите и приемствеността между поколенията и ни предава част от своята вяра в едно добро бъдеще: „Борбеният дух на предците ни живее и в нас и вярвам, че ни предстои ново Възраждане. Не може да е все лошо. Хората започват да откликват все по-силно на хубавото и да го търсят. Прекрасно е да се разпространява доброто.“

Силвия Бонкина художничка изложба картини
Снимка: Бранимира Тодорова
Относно автора

Йоана Димитрова

Потомка на стар чипровски род, която избира да остане в родния си край, където чувства, че принадлежи. Вълнува се от автентичните български обичаи и вярвания, величието на природата и всяко доказателство, че един непримирим човешки дух е способен да промени света. Стреми се да открива хоризонти там, където досега са чертани граници. Усеща магията на думите, силата им да влияят, въодушевяват, окриляват. Работи със страст това, което обича, и се стреми да вдъхновява и останалите да следват призванието си. С това допринася към промяната, която иска да види в обичания роден Северозапад.

Прочетете и другите материали на автора тук