Ученият от село Лехчево, който потърси отговор на въпроса „Как е възникнала вселената?“

Ученият от село Лехчево, който потърси отговор на въпроса „Как е възникнала вселената?“

„… всеки водещ изследовател внася името си в историята на науката не само със собствените си открития, но и с тези открития, с които се насърчават други нови.“ – Макс Планк

Какво е разстоянието между град Дубна в Русия и село Лехчево в Северозападна България? Какво е общото между проф. Цветан Вълов и директора на Обединения институт за ядрени изследвания?

Днес ви запознаваме с един учен от Северозападна България – авторът на „Спектри на излъчването на радиоактивните нуклиди“ или както смело бихме могли да го наречем „физикът от Северозапада, който потърси отговор на въпроса „Как е възникнала вселената?“ Той е проф. Цветан Вълов.

Роден в монтанското село Лехчево през 1941 г., проф. Цветан Вълов е световноизвестен български ядрен физик. Той е един от авторите на гигантския експеримент с колайдера, който има за цел да ни даде отговор на въпроса „Как е възникнала вселената?“ Родният му дом се намира в село Лехчево на ул. „Александър Стамболийски“ или както ние я наричахме като деца „къщата с петела“, тъй като имаше красив ветропоказател във формата на петел, поставен на покрива на къщата.

Проф. Цветан Вълов завършва физика в Ленинградския (Санктпетербургския) държавен университет през 1966 г. и започва работа в Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ) през 1968 г. В първите години работи в Научноексперименталния отдел по ядрена спектроскопия и радиохимия на Лабораторията за ядрени превръщания. Под негово ръководство се осъществяват голям брой научно-методически разработки в областта на прецизната спектрометрия на ядрените лъчения. Той създава оригинален електростатичен бета спектрометър с рекордно енергетическо разрешение. Благодарение на разработените методи и спектометри и извършените фундаментални изследвания на свойствата на атомните ядра и процесите на радиоактивни разпади на ядрата, на експериментаторите им е предоставен атлас, където са публикувани резултатите от споменатите изследвания.

Под ръководството на проф. Цветан Вълов са проведени експерименти по изследване на свойствата на неутриното в процесите на радиоактивен разпад. Друго голямо направление, на което ученият е основоположник е и една от най-бързо развиващите се области от физиката на атомното ядро и елементарните частици – неускорителна ядрена физика. Той е един от основните организатори на международната конференция NANP – „Неускорителна ядрена физика“. Под ръководството му са изпълнени експерименти за измерване спиралността на неутриното, изследвана е и ролята на естествената ширина и форма на електронните линии в експерименти за измерване на масата на антинеутрино. Започва експерименти за изследване на двоен бета-разпад с помощта на оригинален телескоп от полупроводникови HPGe детектори и установката NEMO. Проф. Цветан Вълов участва в работа с реакторни антинеутрино и работи по създаване на апаратура от ново поколение Super NEMO за изследване на двоен безнеутринен бета-разпад с рекордна чувствителност…

Звучи като част от филма „Опенхаймер“, но не е. Това е само малка част от постиженията на един учен от Северозапада, който променя не едно научно направление във физиката.

Не спираме дотук. От 1984 г. професор Цветан Вълов ръководи голям международен колектив в отдел за ядрена спектроскопия на Лабораторията по ядрени проблеми в Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ). От 1988 г. е директор на същата тази лаборатория. От 1992 до 2005 г. е вицедиректор на ОИЯИ – Дубна, Русия. Той обръща голямо внимание на разширяване и укрепване на сътрудничеството на ОИЯИ с научни центрове в различни страни.

Проф. Цветан Вълов дава огромен принос за подготовка на квалифицирани кадри. Благодарение на него значителен брой ядрени физици са преминали и в настояще преминават през научната школа на ОИЯИ. Голям е броят на неговите ученици, защитили кандидатски и докторски дисертации и успешно работещи в много световни научноизследователски центрове. Благодарение на неговия талант, на неспирния всекидневен труд в постоянни грижи и решаване на проблеми, проф. Цветан Вълов има огромен принос в развитието на ОИЯИ – Дубна и ядрената физика като цяло. Задълбоченото познание в сферата на физиката, отговорността и трудолюбието заедно с изключителна доброжелателност и лично обаяние правят проф. Вълов истински лидер в екипите, в които е работил.

Научната и организационна дейност на учения е отбелязана с държавни награди – през 1981 г. орден „Кирил и Методий“ (България), а през през 2006 г. орден „Дружба“ (Русия) и медал „50 години участие на Полша в ОИЯИ“.

Относно автора

Елизабет Тончева

„Тате, аз се прибирам!“- така в три часа сутринта Бети казва на баща си, че се прибира вкъщи. На следващия ден молбата за напускане е подадена, на два курса багажът - пренесен и след десет години живот в София и над три години стабилно развитие в корпоративния свят, тя се прибира вкъщи. Родният ѝ дом е в Лехчево и Бети носи автентичната непокорност на региона. Ако не я намерим с книга в ръка, то тогава държи длетото. Обожава красотата на диалекта в Северозапада и не се свени да я покаже на останалите. Най- голямата ѝ ценност е семейството. Търси, събира и запазва информацията и историите за рода си. Влюбва се и създава семейство във Видин. Пътува всяка възможна минута между Видин и Лехчево, а малкият ѝ син е винаги с нея: „Той е част от това. Той го носи, това е неговата история и ще я познава.“ Не казва много, когато я попиташ какво за нея е дома. Чуваш я да цитира единствено: „…Тръгни по пътя и през двора. През портата позната. И ще стигнеш у дома. Или дом стъкни си. Или си почини.“ Останалото е в очите.

Прочетете и другите материали на автора тук