С целодневно събитие отбелязваме края на международната артистична резиденция във видинското село Делейна

С целодневно събитие отбелязваме края на международната артистична резиденция във видинското село Делейна
Снимка: Елена Стойчева

Тази събота (12-и септември) единадесет артисти от страната и чужбина ще ни помогнат да преоткрием  граничното видинско село Делейна. С общностното събитие „Артистична резиденция с. Делейна – резултати” ще се отбележи финала на триседмично съжителство на творците oт резиденцията с местните им домакини. Това е и празник и кулминация на артистичните резултати на участниците от реалното и виртуалното им присъствие в граничното село и общуването и взаимодействието с хората от селото.  Какви идеи и форми на изкуство се рaждат от срещата между младите и възрастните, между града и селото ще видят всички посетители и гости на Делейна в края на седмицата. 

От близо и далеч, виртуално и реално

Артистите и организаторите от Фабрика за идеи ни канят на разходка по улиците на Делейна в търсене на стенописи, на игра с местни образи и гледки, на вечерен театър и преживяване на местните легенди. В края на вечерта призовават гостите  да изпълнят площада с влашки танци и песни.  Домакините в съкровищата на село Делейна ще са артистите, които продължават да живеят там до приключването на финалното събитие. Това са седем артисти от различни части на страната. Останалите четирима участници във формата вземат участие  онлайн от Финландия, Холандия, Китай и Чехия.

„Културата и изкуството са в състояние да разкрият ново решение на проблемите на общността, да популяризират едно съвременно село и да доведат повече хора в района”, споделя Димитра Канева.

Тя е българска театрална артистка и участник в резиденцията. Общата работа между българските и чуждестранните артисти се случва в редовни онлайн срещи, размяна на идеи за развиване на финалните артистични проекти и материали – снимки, записки, видеа. „Участието им онлайн беше много предизвикателно – най-вече трудността да бъдат предадени на живо всички научени и преживени с местните впечатления – нуждите и проблемите на местните, ключовите места на заедност”, споделя Йоана Стоянова от Фабриката.  

Репетиция на арт резидентите в читалището на селото. Снимка: Елена Назърова

Моменти за споделяне

Първата седмица от Артистичната резиденция  преминава в опознаване на мястото и по-непредубедено общуване с местните в селото – с нуждите, желанията и дефицитите на мястото. Това е и времето на спонтанно организиран детски празник с малкото деца, които прекарват част от лятото си във видинското село. Значителна част от станалото време преминава в сериозна подготовка за финалното събитие, което ще започне с изложба в сградата на изоставеното училище, включваща артистичните проекти на всички участници. „Повечето от нещата, които ще видим в изоставената сграда на училището по време на изложбата, са артистични колаборации между местните и чуждестранните артисти”, коментира Йоана.

Посетителите ще могат да видят и стенописи на публичните места на с. Делейна, представящи жителите и живота на селото. Предвидена е и споделена трапеза с кулинарните специалитети на Делeйна в двора на училището. „Точният брой готвещи няма да е ясен до самия споделен обяд, защото много хора са доброволствали да приготвят типично влашко ястие”, споделят организаторите. Денят ще приключи с документален спектакъл в театралната зала на читалището и танци на селския площад.  

„Спектакълът е базиран на местни персонажи, случки и разговори. Внедрени са и влашки думи и фрази, които резидентите са успели да научат по време на резиденцията”, уточнява Йоана.

Една от онлайн участничките – Анна Дантчев, певица с български произход, живееща във Финландия,  ще се включи от Финландия със свой вариант на песен от Етрополе. 

За пропусналите

Пропусналите събитието ще имат възможността да видят част от артистичните резултати – изложби, кратки документални филми,  пиеса, аудио кутии с разкази във Видин и София.

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като експерт по комуникациите в редица екоорганизации. Вярва, че за да се опазят природните богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а за това е необходимо по-ефективно общуване с по-широк кръг от хора. Корените ѝ все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. Надява се „Призни“ да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, от своите дом, градина и работно място, от гората и планината до тях.

Прочетете и другите материали на автора тук